‘Rewind This!’ (2013) | Žuti titl

‘Rewind This!’ (2013)

Ah, te godine...

Ah, te godine…

Oda VHS-u.

Još malo i proći će 10 godina otkada je Žutog titla – prvo knjige, a onda i websitea koji su vas podsjećali (i još uvijek to čine) na postojanje blaga s VHS-a, lobirali za dostojanstvo zombija i slavili old school horore na koje su mnogi zaboravili u 21. stoljeću. Deset godina kasnije, sve čime smo se bavili – a i još uvijek se bavimo – postalo je skoro-pa-mainstream. Ponekad žestoki mainstream.

Franz Ferdinand koriste žutotilovski gorefest za kreiranje videa kojim se vraćaju na scenu, zombiji su toliki hit da imaju zasebne magazine i TV emisije, a u 2013. Mamoru Oshii i Atom Egoyan govore za dokumentarac koji započinje traganjem za VHS-icama na meksičkom buvljaku, potragom za izgubljenim akcijskim klasicima Charlesa Bronsona i Dolpha Lundgrena na vrpci. Ne, ‘Rewind This!’ nismo snimili Marko i ja, iako počinje onako kako smo mi započinjali rad na Žutom titlu – riječ je o sjajnom dokumentarnom djelu Josha Johnsona, koji je odlučio izgraditi ultimativni totem obožavanom, umrlom formatu.

Neki od najvećih i najluđih kolekcionara Amerike otvaraju vrata svojih zbirki i dijele nevjerojatne raritete, no ‘Rewind This!’ se ne zadržava samo na Zapadu – obrađen je i fenomen japanskog V-Cinema, s mnogim ikonama scene pa čak i našim starim frendom Tomom Mesom. Dotaklo se putem i legendarnog trenda oslikanih kavera, ludih promo kampanja, zaboravljenih bisera izravno-na-video produkcije…

Jeftino, poučno, zabavno, dobro i bolno nostalgično. Na najbolji mogući način.

Sjećate se 'Visitor Q'?

Sjećate se ‘Visitor Q’?

U carstvu suhog zlata

U carstvu suhog zlata

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj