‘Room 237’ | Žuti titl

‘Room 237’

Klaun?

Klaun?

Stanley Kubrick conspiracy.

Ima li išta bolje od spoja teorija zavjere i fanatične filmofilije? Ima, kada u taj miks ubacite Kubrickov ‘Shining’ i iscijedite ga do zadnje kapi, film čija su čuvena ‘skrivena značenja’ iscrpno secirana u dugometražnoj formi, kroz niz ispresijecanih naracija i popratnu video građu.

Rodney Ascher skupio je sve analize na jedno mjesto i došao do sljedećeg zaključka: ‘The Shining’ je film o holokaustu, možda o genocidu američkih indijanaca, eventualno Minotauru, a zasigurno i o lažnom slijetanju na mjesec, ali definitivno o svemu tome u isto vrijeme. Posebno ako ga gledate unatraške. Istodobno kad i normalno.

Rezultat je ultrazabavan dokumentarac – bilo da ste spremni popušiti omiljenu verziju po osobnom nahođenju, bilo da ste skloni povjerovati svakoj ili pak ‘Room 237’ gledate kao enciklopedijski primjerak tzv. pristranosti potvrđivanja, tek veseli rorschachov test koji slasno zaviruje u prosječnu glavu genijalaca s previše mašte, ovo je obavezno gradivo.

Vuk, bik, majmun...

Vuk, bik, majmun…

Natoči!

Natoči!

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:



Komentiraj