‘Savage Harvest’ (1981) | Žuti titl

‘Savage Harvest’ (1981)

Svi smo vjerujem čuli priče o lavovima ljudožderima koji, okusivši ljudsko meso, prestaju pokazivati apetit za išta drugo. Evo jednog filma posvećenog upravo tome – no ne izoliranom slučaju gladnog lava već čitavom čoporu izluđenih i opako pregladnjelih kraljeva džungle!

Afrika. Zbog poduže suše, trave i vode sve je manje. Vlada glad, životinje ugibaju a grabežljivci ostaju bez uobičajenog plijena. Dolazi do neizbježnog – mijenjaju ga ljudskim mesom! Domaće stanovništvo shvaća što se događa i iseljava se iz opasnog područja no nadobudni zapadnjaci ostaju. A kobnu grešku shvate tek kad ustanove da su opkoljeni hordom bijesnih i od gladi izluđenih lavova spremnih na sve kako bi se dočepali slasnog zalogaja. Junaci se zabarikadiraju u kuću no to im neće pomoći jer lavovi ne odustaju. I ne samo da ne odustaju već ih glad tjera na najnevjerojatnije “poteze” kojima pokušavaju doći do plijena…

Juriiiiiš!

Juriiiiiš!
Bitna je preciznost i puno municije

Bitna je preciznost i puno municije

Nema što! Poveća količina lavova koji se divljački međusobno bore za upravo uhvaćenog nesretnika, upadaju u kuću kroz sve moguće otvore uključujući i dimnjak (!), masakriraju svakoga koga uspiju uhvatiti, ostavlja bez teksta! Koliko god da su platili sedam na špici potpisanih dresera, nisu dosta! Jer neke od stvari koje stvarno divovski lavovi kapitalci ovdje rade međusobno, sa lutkama i, najfascinantnije, sa živim ljudima, toliko su eksplicitne, uznemirujuće, šokantne i grozomorne da mi nije jasno kako se redatelj Robert Collins nije našao na sudu sa optužbom za snuff kao što su pakirali Deodatu… A čerečenja svinjskih polutki obučenih u ljudsku odjeću od strane lokalnih domorodaca sa perikama u ‘Cannibal Holocaustu’ nije ni izbliza toliko realistično kao npr. furiozni juriš  lava niz hodnik dok vuče djevojku sa sobom držeći je raljama za ruku. Pravu djevojku sa pravom rukom! I pravi lav! A da ne spominjem krupne planove konzumacije… ahm… Uglavnom, nije za ljude slabih živaca a bogme ni onima slabijeg želuca ne bih baš preporučio uncut verziju – jedino japansko VHS izdanje – sva ostala VHS izdanja, jer DVD-a nema, razblažena su izbacivanjem najgnjusnijih prizora.

Zakuska

Zakuska
Je li ovo bila dobra ideja?

Je li ovo bila dobra ideja?

Iako ukupni dojam kvare dijelovi filma koji pokušavaju biti drama tipa “želim da me bivša žena zavoli ponovo pa joj se uvlačim na sve načine iako nas lavovi svako malo zaskoče”, ostatak scena prekrcan je napetošću kakva se rijetko viđa a veliko furiozno i neizdrživom tenzijom nabijeno 20 minutno finale tjera vas da zaboravite sve nevjerojatne scene i shvatite da najnevjerojatnije upravo gledate!
Image

Arminio
Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj

Logiraj se preko: