‘See You After School’ (2006) | Žuti titl

‘See You After School’ (2006)

Crven od stida
Crven od stida

Goong-dahl je jedan sasvim jednostavan gubitnik. Ne. On je krajnja katastrofa i kulminacija svakog anti sociološkog srednjoškolskog slučaja – neuspješan je u svemu.

Nakon prolaska ekstenzivne terapije kojoj je cilj otkrivanje njegovog nevjerojatnog niza nesretnih okolnosti u kojima ispada, jelda, papak, znanstvenici otkrivaju da je on zaista esencija nesretnih događaja, tj. jedna natprosječno nesretna osoba. Ako postoji električni šok na jednoj od sto tipki, on će ga naći; ako postoji jedno nekuhano jaje u hrpi kuhanih, on će ga naći. I slomiti, u potencijalno komičnoj situaciji.
Bilo kako bilo, pušten je u divljinu još jednom, bez pretjeranog plana, popraćen jedino novim savjetima i entuzijazmom u nadi da će ovaj put biti bolje. Tako se naš nesretnik uputio na grubi put srednjoškolskog života kako bih iskoristio svoju novu šansu. Srednja škola je previše zabavno mjesto da se ne bi toliko koristila na platnu. Bivajući neiscrpnom oazom filmskih tema, puno toga u ovom filmu će se činiti već poznatim i probavljenim, ali koristeći staru perjanicu plagijatora, reći ću da je ova priča ispričana koliko toliko na 'svoj' način.

Goong-dahl stiže u svoj novi akvarij kao sitna ribica, još neprimjećena od strane vrebajućih morskih pasa i ostalih životinja na vrhu lanca. Sretne li okolnosti, u istoj školi susreće i apsurdno komičnog Yeon Seong-a. Kako li se samo taj gubitnik usuđuje poznavati ikoga?
Pa, bili su sudionici u ranije spomenutoj kamp terapiji, i naravno, njegov novostečeni poznanik ne želi biti viđen u njegovom društvu, ali mu je u zamjenu spreman ponuditi savjet pomoću kojeg može donekle spasiti svoj status i društveni život. Tajna se krije u izgradnji reputacije, dakako, s moralno sumnjivim podloškom: zauzimanje za sebe unutar unaprijed isplaniranog i isforsiranog sukoba izabravši za žrtvu totalne outsajdere fizičke sile, ergo one vidno slabije.

Ekspertni tim
Ekspertni tim
Uhm...?
Uhm…?

Bome, Seongov savjet se i ne čini loš. Ali kako dolazak u novu školu podrazumijeva i odlazak razuma prilikom teatralnog ulaska školske ljepotice koja upada u probleme sa kolegama, situacija ne piše na bolje. Dahl, naime, intervenira u slučajnom sukobu između školskih nasilnika i spomenute cure imena Choi Min-Ah, s namjerom da isproba novo stečeno znanje o revolucionarnoj tehnici.

Kako nam je već poznato da jadnik nema sreće, nije teško zaključiti da je izabrao morskog psa ovog akvarija. Kang Jae-Koo je tzv. legenda škole, protagonist svih ispričanih priča o 'jedan na sto' šorama, koje su mu toliko ležerne da bez problema može usputno zapaliti cigaretu i reći nešto tipa: nemam vremena pa krenite svi odjednom. Kako li će sad naš Goong-dahl izvući živu glavu i otići s djevom ispod ruke? Nikako. Izazvan je na dvoboj, u tri sata, na školskom krovu. Ta-dam!

'See You After School' je uspješno izmanipulirao mnoštvo utjecaja 'okolnih' filmova i uspio dodati malo svog šećera na tu toliko puta ispričanu premisu školskog života, uz fenomenalne scene školskih tučnjava, tj. savršeno koreografiranih borbi. Film je dovoljno jak da može sam ustati i hodati uzvišenog lica, bar dok ne padne na okolni kamen.

A ja više nemam što za dodati. Uostalom, vidimo se poslije škole.

Ćeš da te bijem?
Ćeš da te bijem?
Ne okreći se, sine
Ne okreći se, sine

Image

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj

Logiraj se preko: