‘Squirm’ (1976) | Žuti titl

‘Squirm’ (1976)

Niskobudžetna i totalno trashy priča o velikoj oluji koja pohara mali gradić, napravi havariju na strujnoj mreži i izazove jake strujne udare u vlažnom i močvarnom tlu. Od elektrošokova, milijuni crvi, koje uzgajaju na obližnjoj farmi crvi (!), pomahnitaju i počnu izlaziti na površinu grizući sve sto štignu. A ljudsko meso im je, naravno, omiljena namirnica…

Pa kako odoliti ovakvom omotu?
U središtu priče je newyorški ‘geek’ Mick koji dolazi u mali južnjački gradić posjetiti svoju djevojku. Već po dolasku susreće lepezu zanimljivih kreatura u nizu klasičnih situacija (čitaj: klišea B-filma): nailazi na netrpeljivost lokalnog šerifa, upoznaje se sa obitelji djevojke (iritantna sestra i još iritantnija mama koja je stalno na rubu nekakve nervoze pa s njom svi moraju postupati obazrivo), susreće Rogera – nabildanog i ‘moronoidnog’ lika kratke pameti (čiji otac ima spomenutu farmu crvi), a koji se potajno (a kasnije i otvoreno) interesira za Mickovu djevojku…

Stvari se počnu komplicirati pronalaskom kostura za kojeg se ispostavi da je jedan od nestalih mještana pa mladi par počinje istraživati ne shvaćajući da je nesretnik žrtva crvi.
Uskoro strada Roger čije lice završi kao snack za gladne crve. Slijedi i njegov otac, a ubrzo saznajemo šokantnu istinu – pomahnitali crvi su se počastili no nije im dosta – traže još i počinje suluda opsada grada milijunima crvi koji uništavaju sve na što stignu.

Zvuči zanimljivo? A što kažete na veliko finale gdje sve, doslovno, vrvi od (gumenih) crvi? Naime, scenarist i redatelj Jeff Lieberman (kojemu je ovo bio prvi dugometražni igrani uradak) je za film utrošio oko 250.000 pravih i skoro milijun gumenih stvorenja pa možete misliti kako to izgleda! Scene pred kraj donose bizarnosti poput (nenamjernog pokušaja) tuširanja crvima, poplavu crvi gradskim ulicama te apsolutno neviđenu scenu potopa kuće u, opet doslovno, moru crvi!

'Gdje su nestali moji crvi?'A tu su!

Unatoč malom budgetu (većina novca potrošena je na gumene imitacije 🙂 ), angažiran je i Rick Baker za dvije hiperrealistične (i impresivne) scene susreta crva i ljudskog lica, a ostatak filma (uz veliko finale koje se riječima ne može opisati već se mora vidjeti) sadrži još poneku impresivnu scenu poput rušenja velikog dalekovoda (sekvenca izvučena iz filma ‘Ocean’s 11’ i tonirana da paše u noćnu scenu ovdje 🙂 ), arhivske snimke oluje, pravo rušenje dijela kuće velikim stablom uz glumce u neposrednoj blizini (suludo opasno, ali bar dobro izgleda, kako reče Lieberman 🙂 ) itd.

Kakav je to šum?Tuširanje...

S obzirom da u filmu glume lokalni mještani gradića gdje je film snimljen (uz samo nekolicinu ‘pravih’ glumaca u glavnim ulogama), o glumi ne bih – ali moram spomenuti nevjerojatan kuriozitet: za glavne uloge su prvi izbor bili Kim Basinger (odustalo se zbog, kako Lieberman kaže u audio komentaru, prelijepog izgleda – naime, nije logično da tako lijepa djevojka živi pored farme crvi :)))) ), Martin Sheen (trebao biti u ulozi Micka, ali je htio preinake u scenariju pa ga je Lieberman odbio) te Stallone u ulozi Rogera (Stallone je u to vrijeme radio kao konobar i bio neviđeno dosadan te je maltretirao Liebermana da ga angažira, no uspio je prodati Rockya pa je odustao). Kuriozitet je i hrpa inovacija (snimke iz perspektive crvi, inovacije u izradi maski i sl.) te podatak da je majstor zvuka DePalmin tonac s njegovih ranijih radova, koji je ovdje upotrijebio čak neke od zvukova korištenih u DePalminom ‘Carrie’!
Uz to, većina glumaca danas se bavi drugim poslom – neki su uspješni psiholozi a neki čak guverneri (jedan od tadašnjih 50-tak izviđaća angažiranih za animiranje crvi u velikom finalu!)… Te i još hrpu zanimljivosti možete čuti u izvrsnom audio komentaru na DVD izdanju ovog, ah, recimo, klasika.

Pomoć! Ne znam plivati!Dobar tek!

Iako je nedostatak budgeta očigledan, od nedostatka ludosti i ideja ovaj film definitivno ne pati! Naime, iako je više nego očigledno da su crvi gumeni a dijalozi stupidni (primjerice: ‘Nikad nisam vidjela takvu oluju! Ima nešto zlokobno u njoj’ i slično 🙂 ), sve je tako ludo izvedno pa u kombinaciji sa lagano jezivim soundtrackom i ‘sočnim’ zvukovima koje, uz žrtve, ispuštaju i crvi (!), sve je iznimno zabavno koliko i (povremeno) očajno! 🙂

DVD izdanje donosi već spomenuti odličan Liebermanov audio komentar koji vrlo iscrpno opisuje najzanimljivije detalje sa snimanja, pozadinu pojedinih scena, ukazuje na detalje u pojednim kadrovima, duhovito komentira greške koje se vide i ne vide na prvi pogled, pojašnjava FX… i čak poziva sve da mu pišu žele li možda remake ili sequel! Zaista jedan od boljih komentara koji stvarno vrijedi poslušati.

Naravno, ako se grozite crvi ili možda imate paničan strah od njihove gumene verzije – zaobiđite film u širokom luku.
Ostali – samo naprijed! 90-tak minuta gmižućeg/glumačko/crvljivog užasa čeka samo vas! 🙂

Arminio
Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj