‘Surplus: Terrorized Into Being Consumers’ (2003.) | Žuti titl

‘Surplus: Terrorized Into Being Consumers’ (2003.)

Vizualno impresivan, subjektivan antikapitalistički dokumentarac.

Slike prosvjeda u Genovi prati govor Fidela Castra Makijavelistički utopist John Zernan koji preživljava donirajući krv

U nešto više od 50 minuta, autorski dvojac je ukombinirao face2cam ispovjedi ‘običnih, svakodnevnih ljudi’ (vlasnik američke tvornice za proizvodnju drugačijih seksualnih lutaka koji koristi holivudske predCGI estetske metode, a nudi izbor glave, kože, noktiju, sisa i boje kože prema afinitetima klijenata, kubanska djevojka koja iskreno prepričava svoj prvi susret s konzumerističkim aparatom i blještavilom propagande za nedavnog posjeta Londonu, mladi finski broker koji zarađuje milijune novaca dok svojim klijentima zarađuje stoput više te se osjeća besmisleno i prazno, John sve-treba-srušiti-i-vratit-se-u-kameno-doba Zerzan koji objašnjava opravdanost udaranja na infrastrukturu velikih korporacija jer mirni prosvjedi više nemaju nikakvog smisla…) te snimke hiperubrzanog zapadnjačkog radi-napreduj-konzumiraj života, prosvjeda u Seattleu i Genovi i gerilastih montaža i preslagivanja riječi Georgeu W. Bushu s rezovima na život u slabije razvijenim zemljama i na Kubi. Subjektivna je to i pristrana kombinacija guerilla networka, adbustersa, ‘Koyaanisqatsija’ i downtempo muzike.

Odabrali ste model četvorku - sitnija, tamnoputa s većim sisama ispunjenim silikinom. Još odaberete glavu i platite šest somova baksi i deri miki!Zarađujem milijune na burzi, a prazan sam i ne vidim neki smisao svog života.

Htio sam vidjeti prilog o G8 i Edinburghu na Dnevniku, a onda totalna paraliza nakog priloga o novim zlostavljanjima djece u domovima. Klince iz Pule su davali na praksu nekom već kažnjavanom vlasniku obližnjeg staklenika pedofilskih sklonosti. I da stvar bude gora, vlasnik ima troje braće, također pedofilske manijake. Ravnatelj doma u Puli na upit novinarke zar nije nitko provjeravao imaju li mu suradnici kriminalni dosje, odgovara da otkud bi on to znao…pa i s njom razgovara, a ne zna jel ona ima i kakav ima dosje. I nakon tog slušam ispovijed četrnaestogodišnjaka kojem su braća agronomi kao i zaposlenici/volonteri doma svašta radili, koji ima traume čim vidi ikakav oštriji predmet i koji definitivno više neće biti normalna osoba. Najgore je što je u domu završio jer mu je obitelj toliko osiromašila da mu nisu mogli omogućiti niti najosnovnije. Jebo vam pas mater i foteljašima i inertnim bojim-se-za-svoj-posao pomoćnicima zaposlenima u takvim institucijama koji cuclate proračun napunjen našim novcem. Treba vam organizirati javno smaknuće i to Kakiharnim metodama na glavnom gradskom trgu i to ne samo zato što ste lijeni, tromi i nezainteresirani neljudski izrodi već zato što djecu za koju ste direktno odgovorni tretirate kao robu široke potrošnje.

Već zaboravljeni tomkruzoliki nastup šefa razvoja u microsoftu. I...love...this...corporation! Yeah! Uhuu. Yiiha! Hell, yeah!Sve treba uništiti i krenuti ispočetka, glavna je premisa ovog filma!

Marko
Televizijsko-filmski entuzijast i lovac na višak vremena.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj