‘Survive Style 5+’ (2004.) | Žuti titl

‘Survive Style 5+’ (2004.)

ImageŠta sam ja to upravo pogledao? Nisam siguran da to mogu racionalno artikulirati, ali sam još manje siguran da je to uopće nužno – ‘Survive Style 5+’ još je jedno nevjerojatno i predivno ludilo iz Japana, koje emocionalno puca na toliko puno razina da je pravo čudo kako su urnebesna komedija, apsurd i drama, zajedno s do sada neviđenim vizualnim stilom i nevjerojatnim soundtrackom, uspjeli tako dobro sjesti u jednu cjelinu.


Redatelj Gen Sakiguchi je genije – ne samo da je u jedan film uspio potrpati sve od navedenog, već je uspio uvaljati i Tadanobu Asana, Sonnyja Chibu i Vinnieja Jonesa u zajedničku minutažu, prikazavši nam pet relativno povezanih i apsolutno suludih priča o pet sudbina različitih likova. Gen je, usto, najpoznatiji i nagrađivani redatelj reklama u Japanu pa je očito zašto je toliko frustracija ispucao kroz lik kopirajterice, kao i zašto jer film režiran tako kako je režiran.


ImageImage


Asano se bori protiv mrtve supruge koju je sam smaknuo, dok ona ispucava svoje ruke poput raketa i bljuje vatru na njega. Biznismen i otac obitelji umisli da je ptica/kokoš, nakon seanse kod pred kamerama ubijenog TV hipnotizera. Mladi provalnici otkrivaju svoje gay sklonosti. Plaćene ubojice imaju tvrtku i fotografije žrtava po zidovima…


Film koji se hrabro bori protiv svih konvencija snimanja znanih konzumentima ispraznog smeća u našim (i okolnim) kinima, a pri tome dobija i bitku i rat. Prava, moderna, urnebesna, bolno zabavna pop filmčina iz Japana. Masterpis. A koja je vaša svrha življenja…?


ImageImage

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj