‘Takeshis” (2005) | Žuti titl

‘Takeshis” (2005)

ImageUrnebes!
Nisam imao pojma da je novi Kitanov film toliko duhovit! Svi su ga opisivali kao ego trip eksperiment, ali nitko nije izričito komentirao da je riječ o savršeno šizofrenoj komediji kojom Kitano ne samo da preispituje svoj dualni karakter komičara/TV zabavljača (Japan) i nagrađivanog redatelja/glumca (Zapad), već snima jedan od najzabavnijih fanovskih filmova svih vremena! Kitano, dakle, glumi dvije osobe – luzera, blagajnika koji želi postati glumac i slavnog glumca i redatelja. Obojica se isto zovu, a fizički se razlikuju samo po boji kose: neuspješni je plavokos, uspješni crnokos. Jednog dana, plavi dolazi u posjed pištolja… Slijedi kaos u kojem se susreću dvije paralelne stvarnosti i snovi, a radnja se linčovski plete i kombinira sa steperskim mjuziklom, totalnim apsurdom i bjesomučnom pucačinom. Sve što možete očekivati od taglinea: 500% Kitano – nothing to add!

Kritika je podvojena, baš kao i kino venecijanske projekcije koju sam uspio fulati, ali mi je poznanik poslije pričao da se pola dvorane neprestano hihotalo, a pola zbunjeno zjakalo u platno. Što govori vrlo jasnu stvar – ako ste Kitanov fan i gledali ste sve njegove filmove, kao i neke humoristične TV showove, ‘Takeshis” (njegov definitivno najosobniji film do sada) će vam biti masterpis u rangu ‘Getting Any?’, samo u zrelijoj fazi, film kojim se možda najavljuje moguća stilska promjena i bogtepita kakvi zaokreti u budućnosti. A ako niste… pa što čekate?

ImageImage

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj