‘The Great Yokai War’ (2005.) | Žuti titl

‘The Great Yokai War’ (2005.)

ImageJedan od ponajboljih Miikeovih filmova namijenjenih klincima, ali u kojem će jednako uživati i odrasli (negdje uz bok ‘Zebramanu’), Harry Potter na acidu u svijetu japanske mitologije. Remake dječjeg klasika ‘Yokai daisenso’ iz 1968. usto je i jedini film u Miikeovoj karijeri koji je radio cijelu godinu! U usporedbi s godinom 1999., kada je snimio nevjerojatnih sedam komada, ovog puta su prohtjevi producenata očito bili veći. Rezultat je, zajedno s kostimima koji variraju od dječjeg programa TV Zagreb 1984. do efekata apokaliptičnog Hollywooda, blokbasterična priča nakrcana japanskim folklorom, o klincu koji postaje Kirin Rider, zaštitnik ljudske rase, ugrožene od strane zlih duhova.

Jednooki umbrella monster s isplaženom jezičinom, zid-čudovište, Kappa, Tengu, Chiaki Kuriyama u svom najseksi izdanju do sada (usto ubija slinom i često plazi jezik…), grah koji spašava dan i žena s vratom na istezanje – nevjerojatnih dva sata nevjerojatne zabave, pretjeranog CGI-ja i tako prokleto ‘mikeovskog humora’, koji je na projekciji Venecijanskog festivala među publikom očito ispunjenom Miike-fanaticima iz minute i minutu izazivao urlike oduševljenja…

Umjesto puno mog pametovanja, evo što o samom filmu kaže sâm Takashi Miike, u katalogu festivala:

Polaskan sam i počašćen što vam mogu omogućiti da uživate u prikazivanju ‘The Great Yokai War’. Ovaj film namijenjen je zadovoljenju svih, od djece do odraslih. Ispao je cjelovitim i ugodnim filmom, ne poput nečega što sam prije radio, ali pretpostavljam da mi osjetljivi gosti Venecije neće vjerovati. To je uistinu šteta, ali ja sam rezao noge pilom i prepolovio jakuzu od glave do pete, pa za to nemam ikoga kriviti do li sebe. No, ovo je pravi obiteljski film, globalni poziv na mir, odaslan ljudskoj rasi kroz simbolizam japanskih Yokaija, gnomova, goblina i ostalih fantastičnih stvorenja ove tradicije. Morate ga gledati prije negoli sudite o njemu. Vaše će srce biti očišćeno i možda ćete dobiti priliku iznova započeti svoj život.

P.S. Dragi nevini i lako prevarljivi, ja vas iskreno volim takve kakvi jeste.

ImageImage

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj