‘The World Sinks Except Japan’ (2006) | Žuti titl

‘The World Sinks Except Japan’ (2006)

 

Schwarzenegger i Bruce Willis u depresiji

Schwarzenegger i Bruce Willis u depresiji

Gaijini napadaju!

Adaptacija romana koji je parodirao roman po kojem je nastao film čija je ovo parodija – ehm, pogađate, govorimo o ‘Japan Sinks’. Onako kako je ‘Japan Sinks’ ispod kataklizme i ljubavi nosio snažnu političku priču, tako je i ‘The World Sinks Except Japan’ vrlo izravna i bespoštedna politička satira, u kojoj su uloge izmijenjene – Japan ne mora tražiti pomoć od drugih, nego je upravo on onaj kojem se svi uvlače u guzicu, nakon što svi kontinenti i sve zemlje osim Japana jednostavno potonu u more pa se planeta doslovno preseli u svijet sushija i katana.

A kada se cijeli svijet doseli na ionako prenaseljeni otok, nastaje kaos – stranci čine četiri petine stanovništva Japana, iako ih većina živi na ulici i prosi, dok se domaćini zabavljaju gledajući televizijske serije u kojima divovski monstrumi gaze doseljenike po asfaltu, a zatim se dosjete i metode kontrole novonastalog kaosa: organiziraju fašistoidne odrede za kontrolu doseljenika i zemlju pretvaraju u nacionalističku distopiju…

Iako ‘The World Sinks Except Japan’ na prvi pogled može sličiti na bezočni manifest japanskog turbonacionalizma, Minoru Kawasaki ipak napada sve na svijetu – istina,  Amerika, Koreja i Kina možda najviše dobivaju po prstima, ali Japan je na meti kao i svi ostali. Jednostavno rečeno, ovo je satira koja ne štedi nikoga. Politički krajnje nekorektna i iziskuje veće poznavanje japanske kulture, predrasuda i mentaliteta od prosječnog, ali daleko od toga da joj je to mana zbog koje je treba kritizirati.

Prava mana ovog filma jest ta da nije ni upola toliko duhovit kao što se najavljivalo i kao što se dalo očekivati. Načelno zabavan, pun sjajnih ideja i nekih briljantnih trenutaka, to da, ali od čovjeka koji nam je prije koje godine donio wrestling-lignju očekivalo se ipak malo više…

 

Ništa bez tokusatsu zabave

Ništa bez tokusatsu zabave
New York nestaje

New York nestaje

Image

 

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj