‘Thrashin” (1987.) | Žuti titl

‘Thrashin” (1987.)

Prosječno žutotilovsko radno popodne… Šta ćemo danas gledat? Imamo nekog raritetnog Kurosawu iz četrdestih, teže dobavljive radove Fritza Langa iz dvadesetih, nešto Truffaulta, ‘Thrashin’,…

Ljubav dvoje došljaka u grad anđela!Ništa bez prijatelja!

I tako je pala odluka na ‘Thrashin’’, film koji nas je pred petnaestak godina natjerao da uporno žicamo starce da nam kupe skejt. I onda smo ga konačno i dobili – Turbo II. Ou, jeeea! Turbo II = šrot daska, plastični kotači, ilustracije ko dječje tetovaže koje dobiješ uz žvake… Sve u svemu – loše! Ali smo mi brijali i znali par trikova – oli na rinzol te hvatanje za bus dok je kretao sa zaprešićkog terminala prema Zagrebu. Neki su se čak i profesionalizirali i postali dobri skejteri pa završili u hrvatskom skejt videu Warehousea, a mi ostali se s nostalgijom prisjećamo razloga koji nas je navukao na tu blesavu dasku s kotačima – Coreya Webstera, brdžana koji se spustio u sunčanu kaliforniju u potrazi za srećom i koji se zaljubio u sestru vođe skejterskih zlikovaca Bodeža. I u tih 90 minuta prisustvujemo sketjanju po Los Angelesu, modernim skejt-gladijatorima, zajebanom skejterskom spustu, a sve zasićeno fenomenalnim soundtrackom. Ko da je bitno što je Josh Brolin loš za urlat od smijeha, što se u filmu pojavljuju Red Hot Čili Pejpers (kako bi to Hamed najavio) i što sigurno znamo da je i David Lynch gledao ovaj film jer se čak dvije glumice kasnije pojavljuju u ‘Twin Peaksu’.

Air guitar glupiranje vođe bodeža!Sukob titana, dobra i zla, ljevice i desnice, tradicije i modernizma!

‘Thrashin’ je totem djetinjstva, sukob autsajdera s urbanin hip establišmentom, dokaz da se može uspjeti ako se trudiš čak i u najdrugačijoj stvari na svijetu, podsjećanje da je prijateljstvo nešto prekrasno, kako ljubav ne poznaje zemaljske granice i okvire te zašto je ilustracija paukove mreže, pauka i ljepotice u mreži marketinški potez desetljeća. Kad će ovo više izdat na DVDu!!!

Marko
Televizijsko-filmski entuzijast i lovac na višak vremena.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj