‘Travels by Tricycle’ (2004) | Žuti titl

‘Travels by Tricycle’ (2004)

“…Ovo je priča o volji, o tradiciji i privrženosti, o potrazi i otkriću, o iščekivanjima i nepokolebljivim odlukama, o poštovanju i časti. Ovo je priča o Kini.”

Fascinantna posvećenost jednoj želji u jednako fascinantom dokumentarcu o 74 godišnjaku Wang Yiminu koji svojoj 98 godišnjoj majci Wu Huizhen ispunjava njenu žarku želju da proputuje Kinu. Smjestivši je u prikolicu malog tricikla u kojoj je konstruirao nevjerojatnu improviziranu kamp-kućicu (jer za bolje nije imao novca), vozi je kroz Kinu, kroz planine, cestama i prtenim putevima, putovanjem dugim više od godinu dana omogućivši majci da vidi sve što u svom dugom, teškom i siromašnom životu nije mogla zbog bolesti koja ju je godinama držala u krevetu.

......

Nevjerojatno vitalan za čovjeka koji je prevalio 70-tu, ne posustaje ni po kiši ni vrućini pa čak ni kad mu noge počinju otkazivati. Skrivajući bolove i zdravstvene probleme kako se majka ne bi brinula, uz pomoć dobrih ljudi, skromno se hraneći, spavajući uglavnom uz cestu, na putu prelaze i po 20 kilometara dnevno. On vozeći, gurajući ili vukući tricikl, ona razgledajući. Za majku mu ništa nije teško jer, kaže, i kad je bila nepokretna brinula se za njega i njegovog brata i ovo je najmanje sa čim joj se može odužiti.

......

Stara kineska mudrost kaže: “Bez obzira na godine, na dobra i teška vremena, bez obzira što si u životu prošao, majka i obitelj dat će ti sreću i toplinu”. U korijenima azijske kulture usađena je potreba pomoći i predanosti roditeljima u danima kad im je to najpotrebnije, u starosti. Ovaj film dirljivo i fascinanto prikazuje nešto što nam je možda teško shvatiti. Ekstremna posvećenost, ludost i riskiranje života ili dirljiva briga i poštovanje, primjer nepobjedivosti ljudske volje i snage – odlučite sami. Jer nama zapadnjacima koji se većinom pokušavamo na sve načine riješiti svojih očeva i majki šaljući ih u domove kad ih starost sustigne, smatrajući ih samo još jednom dodatnom brigom, ovako nešto je strano, nevjerojatno, možda čak bizarno. No, što god mi mislili, Wang Yimin će nevjerojatnim pothvatom i uloženim naporom, sretan ispuniti majci životnu želju i ona će konačno vidjeti svoju Kinu. I na putu doživjeti i 99 rođendan. Sretna kao i njen sin.

Remek-djelo.
Image

Arminio
Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.Komentiraj

Logiraj se preko:


*