Home Arhiva ‘Turski Mad Max’ aka ‘Ölüme son adim’ (1983)

‘Turski Mad Max’ aka ‘Ölüme son adim’ (1983)

‘Turski Mad Max’ aka ‘Ölüme son adim’ (1983)
0
0
Spremni za akciju!
Spremni za akciju!

Dok drugi bleje u turske sapunice, mi gledamo – Cüneyta Arkina!

Naravno da nema boljeg načina za otvoriti sezonu 2014., desetu godine postojanja Žutog titla, od podsjetnika na još jedan skriveni dragulj turske akcijske eksploatacije, s najvećim junakom iste – o da, Cüneyt Arkin ovdje sja punim sjajem, bacajući dinamit i noževe, kung-fuirajući negativce u suludo ozvučenim suludim repeticijama i spašavajući znanstvenika iz ralja neznanih negativaca za novac, ne bi li na kraju saznao da je u životu od love ipak važnije – prijateljstvo.

U prvi pet minuta ovog klasika dogodi se više toga nego u 90 posto današnjih filmova na repertoaru! A tempo akcije posve je sulud, zajedno s montažom, idejama, estetikom… I brkovima. Puno brkova.

A kakve veze ‘Turski Mad Max’ ima s ‘Mad Maxom”? Pa, u drugoj polovini, nakon bizarnog seksploatacijsko-gangsterskog uvoda, ima nešto iste crne kožne odjeće s redenicima i glazbe, koja se miješa s temom iz ‘Ramba’. A spojite li prvu i drugu polovinu dobili ste – naravno – iznimno remek-djelo.

Kokejn iz a heluva drag!
Kokejn iz a heluva drag!
Ah, te zavodnice...
Ah, te zavodnice…

(0)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT