‘Valhalla Rising’ (2009) | Žuti titl

‘Valhalla Rising’ (2009)

Narodni običaji

Narodni običaji

Nicolas Winding Refn je kralj!

Okrunili smo ga još kad nas je prvi put oduševio s ‘Pusherima’ i ‘Bleederom’, a potom smo mu se poklonili kada nas je oborio s nogu s ‘Bronsonom’, svojim u neku ruku stilskim zaokretom.

Ovog puta, zaokret je još radikalniji, i stilski i tematski, iako kao i ‘Bronson’ donosi taj jedinstveni miks arthousea i popa, samo ovog puta u posve drugačijoj ambalaži, mješavini mučnog zena s vizualno moćnim predznakom te čiste primordijalne okrutnosti iliti fascinantnog filmskog nasilja uguranog u seting ravan ‘Gospodarima prstenova’ ili kaverima Burzumovih albuma. Samo s više svjetla i nešto malo boje. Malo. Stilizirani, koliko i hiperrealni stripovski arthouse, u neku ruku.

Nijemi jednooki ratnik s dječakom-robom bježi iz vikinškog zatočeništva, gdje je prisiljen sudjelovati u krvavim borbama. Susreće skupinu kršćana, s kojima kreće u potragu za Svetom zemljom – no putem završe u Paklu…

Poetičan, nemilosrdan, ambiciozan, prepotentan taman toliko koliko treba biti i fino začinjen goreom.

Silent Warrior

Silent Warrior
Čija je glava sljedeća?

Čija je glava sljedeća?

Image

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

Moglo bi te još zanimati:Komentiraj