Home Arhiva u-v-w-x-y-z ‘Wisconsin Death Trip’ (1999)

‘Wisconsin Death Trip’ (1999)

‘Wisconsin Death Trip’ (1999)
0
0
DVD ovitak
DVD ovitak

Bizarno, morbidno, fascinantno…

Igrano-dokumentarna ekranizacija istoimene knjige fotografija i novinskih članaka o malim gradićima Wisconsina s kraja 19-tog stoljeća, napućenim doseljenicima uglavnom iz Norveške i Njemačke koji već dolaskom u “obećanu zemlju” bivaju izloženi surovoj zimi, zaraznim bolestima, samoubojstvima, bizarnim ubojstvima, gladi, neimaštini, ludilu – cijelom nizu nevjerojatnih situacija ovjekovječenih novinskim izvještajima koje redatelj James Marsh (najpoznatiji po fantastičnom i Oscarom nagrađenom dokumentarcu ‘Man On Wire’) ovdje rekonstruira autentičnim fotografijama ljudi, prizora života i smrti (posebno iznimno neugodnih posmrtnih fotografija djece) tog vremena i igranim dijelovima snimljenim u crno bijeloj fotografiji, lagano usporenim snimkom i visoko stiliziranom kamerom što daje totalno nadrealan izgled ionako nevjerojatnim situacijama koje prati naracija, zapravo čitanje novinskih članaka (Ian Holm ovdje u ulozi novinara i naratora). Sve skupa ispresjecano je kolor snimkama Black River Fallsa (jednog od gradića koji je protagonist filma i o kojem se najviše priča) danas i laganim povlačenjem paralela s njegovom poviješću.

Život...
Život…
Samoubojstvo...
Samoubojstvo…


Jedini nedostatak je gotovo totalna odsutnost pozitivnih priča – tek jedna, dvije koje na kraju svejedno završe tragično. Šteta, jer Wisconsin je već na lošem glasu zbog Eda Geina tako da je ovdje moglo biti i nešto toplijih stvari, a ne samo morbidnosti i bizarluka. No iovako je ovo fascinantna dokudrama koje se ni Herzog ne bi postidio jer Marsh mu ovdje zbilja konkurira i stilski i narativno.

Smrt...
Smrt…
Ludilo...
Ludilo…


Tartanovo UK DVD izdanje katastrofalne je slike, a sadrži nešto dodataka (vrlo interesantni making of, izbačene scene i audio komentar)

 

 

(0)

Arminio Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

LEAVE YOUR COMMENT