Home Arhiva ‘Upstream Color’ (2013)

‘Upstream Color’ (2013)

‘Upstream Color’ (2013)
0
0
U carstvu svinja
U carstvu svinja

Najrazvikaniji indie SF godine koji nije SF.

A osim toga – nije mi jasno ni to zašto je toliko razvikan? OK, jasno mi je donekle – u poplavi posve ispraznih bulšita, kritika je jedva dočekala nešto što ima prividno dublju, simboličku naraciju smještenu u okvire žanra, makar žanr bio tek nagoviješten u naznakama izniklim iz autorovog prvog filma ‘Primer’. A autor je Shane Carruth, proglašen renesansnim filmskim mesijom odmah nakon što je ‘Upstream Color’, najrazvikaniji naslov zadnjeg Sundancea, prikazan u Utahu – čak ga i jedan Soderbergh uspoređuje s Lynchom i Cameronom!

Ipak, ova priča o parazitu koji započinje spiralu mentalnog pada kod muškarca i žene spojenih slučajnim susretom u vlaku može se pohvaliti zbunjujućom linčovskom naracijom i konstantnom atmosferom emocionalnog odmaka, što rezultira prilično originalnim filmom prepunim sjajnih vizualnih rješenja.

No uz iritantnu ‘nervoznu’ montažu, tako prokleto tipičnu za američku indie produkciju, zajedno s prenaglašenim zvukom, kamerom iz ruke i pripovijedanjem koja se prije svega oslanja na sliku, nego na bilo što drugo, ‘Upstream Color’ je više jebeno naporan i iritantan, nego orgazmički sjajan kao što svi govore.

Vrijeme je za operaciju kuhinjskim nožem
Vrijeme je za operaciju kuhinjskim nožem
Friško za pecanje (ljudi)
Friško za pecanje (ljudi)

(0)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT