Advertisement
FAR EAST FILM FESTIVAL 9 – Azija u Udinama | Ispis |
Autor: Velimir   
27.04.2007

Dinamični duo u dobrom društvu
Dinamični duo u dobrom društvu
Japanska je selekcija ove godine podbacila ili je možda sigurnije reći da je Mark Schilling ove godine išao na 100 posto sigurno – megahitove i blockbustere. Koreja je estetikom bliža Hollywoodu nego ikada prije, Tajland i Filipini su standardno fenomenalni, Kina i dalje obojana soc-bojama, ali i dalje rastura po tom pitanju, a Hong Kong postepeno opet preuzima dirigentsku palicu azijske kinematografije.

Mnoge od filmova iz programa, kao što su 'A Dirty Carnival', 'The Host', 'Sinking Of Japan', 'Death Note', 'Dog Bite Dog', 'No Mercy For The Rude', 'Memories Of Matsuko', 'Confession Of Pain', 'Dasepo Naughty Girls' i 'Bloody Tie' već smo probavili i prije festivala, ali evo što smo novoga imali za prilike pogledati na velikom platnu i dalje fenomenalnog prostora Teatro Nuovo Giovanni Da Udine...

LOVE MASSACRE
Zanimljiv spoj novovalne drame i slashera – Patrick Tam, otac hongkonškog Novog vala i duhovni učitelj Wong Kar Waija snimio je film koji u prvoj polovini izgleda kao klasični godarovski eksperiment nakrcan igrama bojama, a u drugoj postaje punokrvni slasher s psihopatom koji ubija mlade djevojke. Nažalost, na festivalu su pustili okrutno cenzuriranu verziju koje se u uvodnom govoru odrekao i sam redatelj, glavni gost festivala čija je retrospektiva bila glavni program devetog FEFF-a.

'Eye In The Sky'
'Eye In The Sky'
'Young And Clueless'
'Young And Clueless'


EYE IN THE SKY
Redateljski prvijenac You Nai Hoija, bliskog suradnika Johnnie Toa i scenarista modernih klasika kakvi su 'Election' i 'Exiled'. Iako zabavna, pravocrtna popcorn akcijada o tajnom hongkonškom policijskom odredu za praćenje osumnjičenih kriminalaca ima svog šarma (izvrsni Simon Yam i Tony Leung Ka Fai itekako podižu sve na višu razinu), ne možemo se oteti dojmu da je mogla biti puno bolja te da u konačnici izgleda kao nabrijani pilot za američku TV seriju.

YOUNG AND CLUELESS
Najveće iznenađenje/otkriće ovogodišnjeg festivala. Topla, iako inovativno ispričana priča o odrastanju, sudbini, izolaciji i potrazi za idealom ljubavi. Sjajan soundtrack i izvrsna fotografija upečatljivo dočaravaju ekonomski procvat Kine i njegov učinak na generacije koje dolaze.

AGENT X-44
Filipinska kraljica feelgood filmova Joyce Bernal ponovo se pojavila u Udinama promovirajući suludu i fenomenalnim idejama krcatu filmčinu o tajnom agentu. Oduševila nas je i nasmijala svojom ljubavnom komedijom 'Mr. Suave' pred dvije godine, a niti ovaj put nije podbacila. S provjerenom ekipom i uz prisjećanje na zlatna vremena filipinskog filma angažiranjem legende Tonyja Ferrera opet superpametno demonstrira kako za snimiti dobar film glavni preduvjet ne mora biti ogroman budžet već ideje, a gospođici Bernal ih očito ne nedostaje. Uz slavlje filmske slobode i ponovno fenomenalnog Vhong Navarra u glavnoj ulozi shvatili smo da nosne dlake mogu biti poseban modni detalj, a i kako duh James Bonda začiniti nadrealno nevjerovatnim dogodovštinama kroz koje anti-heroj postaje nacionalni mega-star. Atmosferu u vrlo ugodnom ambijentu kina su smijanjem i općim oduševljenjem obogatile prisutne udineške filipinke, sjedeći tik do nas u hlačama sa spuštenim strukom i s narančastim gaćicama. Nije da nismo gledali uz platno, ali...

SAKURAN
Japanski odgovor na 'Sjećanja jedne gejše' je vizualno impresivan, ali bezdušni i zapravo tipično američki film. Dosadan, razvučen, predvidljiv i sa odbojnim sretnim završetkom – prototipni primjerak onog što većina današnje publike voli – red patetike, red smijeha i red suza. Jedva smo dočekali kraj i sakeom pokušali zaboraviti dvosatni davež i patnje mlade 'drugačije' gejše koji bi davala, al' samo onima koji ispune njena očekivanja. Yeah, right!

'Agent X-44'
'Agent X-44'
'Dynamite Warriors'
'Dynamite Warriors'

DYNAMITE WARRIORS
Panna Ritthikrai i Dan Chupong, duo zaslužan za 'Ong bak' i 'Born To Fight', vraća se s novom dozom veličanstvenog tajlandskog ludila – vrhunska akcijska-komedija (remake hita iz '75., s osloncem o western!) ovog puta kombinira CGI i žice na jako pametan način, s očekivanim lomljavama kostiju i full-contact borbama koljenima, uz klasično nevjerojatne kaskaderske scene. Uz sve to, imamo čarobnjaka koji se topi na suncu, metroseksualnog negativca sa zečjom usnom, nabildanog kanibala-razbijača, djevojku koja izgleda kao Beyonce i čija menstrualna krv ima magične moći te glavnog junaka koji jaše na ispaljenim raketama i golim rukama i nogama raznosi sve pred sobom. Najveća zabava festivala i još jedna savršena noćna projekcija za ekipu.

A SLITH-MOUTHED WOMAN
Jeftini, ali jako dobri japanski horor o ženi čija su usta škarama prorezana od uha do uha i koja kada se nasmije izgleda kao Kakihara kada izvadi ziherice iz obraza. I što ona radi? Otima djecu i gigantskim im škarama prorezuje obraze! Novi doprinos J-Hororu mješavina je drame i tihe jeze s gore ekstravagancijama i zabavnim efektima, uz malo obiteljske drame i duhova. Naravno, ostavljanje prostora za nastavak ni ovog puta nije izostalo i to baš na tipično japanski najneočekivaniji i najnemogućiji način. Zasnovano na urbanoj legendi koja je plašila japansku djecu krajem sedamdesetih.

THE BIG MOVIE
Kineska parodija azijske kinematografije, tj. azijski 'Scary movie' obećavajuće počinje, iz scene u scenu s manje ili više uspjeha parodira poznate novije azijske naslove no negdje u prvih pola sata rafalno ispuca sve što je mogao, a onda se postepeno pretvara u komedijicu s temeljom u kritici ulaska stranog kapitala u Kinu i blablabla.... Zbilja nevjerovatan pad nakon prvih pola sata ostavlja dojam da se radi o nakupini parodirano-citiranih skečeva koji je trebalo nekako povezati pa je nestalo ideje... 'The Big Movie' je jedino velik u toliko što je fina demonstracija efekata i moderne tehnologije. A kao nismo znali da oni to mogu?

A Slith-Mouthed Woman'
'A Slith-Mouthed Woman'
'The Big Movie'
'The Big Movie'

Image

Komentari (1)Add Comment
Pobjednici Udine FEFF 2007.
napisao marko, 29.04.2007. u 20:25 h
Top 3:
3. Memories of Matsuko
2. After This Our Exile
1. No Mercy for the Rude

Napišite komentar
Morate biti prijavljeni da biste mogli poslati komentar. Molimo vas da se registrirate ukoliko nemate već otvoren korisnički račun.

busy
 
[ Na vrh stranice ]   

Prijava / registracija

Trenutni posjetitelji:

Gostiju online: 2

Kruh i mlijeko