'First Kill' (2001.)

odabrao: Velimir

Image That first moment, your first kill... it's... strange. Because it's something you've never done before. But after that, well, with me - it started getting good. The killing started getting good.

I onda, kakav je to osjećaj kad prvi put ubiješ čovjeka? Na takvo pitanje znat će vam odgovoriti puno ljudi koji su bili u ratu – istrgnuti iz dotadašnjeg postojanja, mnogi klinci prestaju biti studenti, automehaničari, bravari ili pekari i ulaze u paralelni svijet ultimativnog zla, u kojem dobar dio tebe umire onog trenutka kada stavljaš pušku na rame, a ostatak kada se vratiš kući. Ako se vratiš kući.

Zvuči kao dobar materijal za dokumentarac?

Redateljica Coco Schrijber je uključila kameru i snimila vjerojatno najbolji dokumentarni film o vjetnamskom ratu, ali više se zanimavši za ljudski psihu u situaciji 'nepodnošljive stvarnosti', nego za povijesne fakte ili političku i vojnu vrhušku koja je ljude odvela do samog 'srca tame'. Svojevrsna centralna figura priče je Michael Herr (autor ispovjednog knjiškog klasika 'Dispatches', suradnik na 'Apokalipsi danas' i scenarist 'Full Metal Jacket'), ali pravi protagonisti su zapravo veterani koji desetljećima kasnije i dalje pokušavaju sami sebi objasniti u kakvom su to paklu bili i zašto se u isto vrijeme osjećaju krivima, ali i nevinima te zašto nakon svega i dalje osjete neutaživu glad za ubijanjem drugih ljudskih bića. Upravo ta zbirka savršenih intervjua, zajedno s odličnom glazbom i briljantnom montažom, ono je što 'First Kill' čini esencijalnim gledanjem i jednim od najboljih dokumentaraca svih vremena. Ovo je pravo remek-djelo o poricanju i otkrivanju mračne strane, o ljepoti i zadovoljstvu koje se krije u užasima, o rezanju ušiju, promjenama, paradoksima... O ratu kao 'nezaustavljivoj elementarnoj nepogodi', ali i o jako puno drugih stvari.

ImageImage


Facebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 2 tjedana
Prije 3 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl