Svi u Tuzlu na A Fest! | Žuti titl

Svi u Tuzlu na A Fest!

A Fest

A Fest

Tuzlanski festival trash amaterskog i art filma održat će se od 29. do 31. listopada ove godine, javljaju nam naši prijatelji iz BiH

A evo i službenog priopćenja, na stranom jeziku :)

‘A fest’ je internacionalni festival trash, art i dokumentarnog filma. Rođen je u maju 2007. Godine, kao ideja mladih entuzijasta i zaljubljenika u film koji su se okupljali u UG „Kuća plamena mira“ na radionicama audio/video produkcije. Razlog za realizaciju ovakvog festivala je ležao u nedostatku bilo kakvog sadržaja namijenjenog ljudima koji cijene ovaj umjetnički izraz i onima koji se njime žele aktivno baviti. U tom periodu Tuzla, grad od preko 100.000 stanovnika, nije imala ni jedno aktivno kino! Mi smo željeli da to promijenimo, da ponovo stvorimo interesovanje za sedmu umjetnost i da potaknemo mlade ljude da se i sami počnu baviti filmom. Cilj „A festa“ je da predstavimo publici/ mladim ljudima manje zastupljene filmove, koji na ovim prostorima na žalost nemaju pažnju kakvu zaslužuju i kakvu imaju u svijetu. Mislimo da Tuzla, kao grad koji se mogao ponositi svojom posljeratnom alternativnom scenom, zaslužuje festival filma koji svojom atmosferom, duhom i ‘Do It Yourself’ pristupom se može uklopiti u underground dešavanja našeg grada, festival filma čiji je prvenstveni fokus sam FILM. Prvi, eksperimentalni, „A fest“ je trebao da ispita puls publike, kao i autora, u smislu da se vidi da li postoji potreba za takvom vrstom manifestacije u Tuzli. Više smo nego ponosni što možemo reći da je festival posjetilo oko 200 ljudi i da smo primili preko 40 filmova iz BiH, Hrvatske i Srbije, među kojima su bili i studentski radovi danas nagrađivanog hrvatskog režisera Kristijana Milića. Lokalne i nacionalne medijske kuće su pratile događaj od faze planiranja do završetka. Jedna od najprimjećenijih reklama na lokalnim TV stanicama je bila ona koju smo osmislili za publikaciju festivala! S drugim festivalom, održanim već naredne godine, nismo se ograničavali na prostore ex-Jugoslavije već smo počeli dobijati filmove iz čitavog svijeta – Njemačke, Italije, Kanade pa čak i Japana. Također smo uspostavili saradnju sa beogradskim Festivalom Fantastike.

Treći „A fest“ je održan u sklopu tuzlanskog Festivala savremene umjetnosti mladih Kaleidoskop, i tada smo po prvi put uveli nagradu i žiri sastavljen od talijanske profesorice na Akademiji umjetnosti u Torinu, belgijskog producenta te poznatog sarajevskog režisera Jasmina Durakovića. Pobjednik je bio film ‘Prekažnjavanje’, nastao u produkciji hrvatskog Trash film festivala.
Neki od filmova koji su bili na A festu su: U kandzama velegrada’ i ‘Smrtonosna igra’ hrvatskog kralja trasha Bore Lee-ja, već pomenuti radovi Kristijana Milića kao što su ‘Backwoods’i ‘Netrpeljivost’, promo radovi Žutog Titla kao i mnogi drugi. Nakon pet godina od posljednjeg festivala, a punih sedam godina od prvog događaja, ekipa „A festa“ se ponovo sastavila, i odlučila da se još jednom uhvati u koštac sa problematikom filma u Tuzli. Ovog puta se vraćamo na početak, na prvobitnu ideju malog, revijalnog festivala kojeg organizuju filmski fanatici za filmske fanatike, festivala gdje će zaljubljenici u film moći uživati u odličnim filmovima i prijatnoj atmosferi Kuće Plamena Mira u Tuzli. Ovogodišnji A fest će se održati u Kući Plamena Mira od 29. Do 31. Oktobra.

Velimir
Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.Komentiraj