Tajlandska filmska produkcija u 2013. | Žuti titl

Tajlandska filmska produkcija u 2013.

Tajlande, Tajlande, Tajlande moj

Tajlande, Tajlande, Tajlande moj!

Prošlu, produkcijski ne baš bajnu i krizom osiromašenu godinu Tajlanđani su ipak pozitivno zatvorili uvrštavanjem u natjecanje na ovogodišnjim festivalima (‘Karaoke Girl’ u Roterdamu i ‘Tang Wong’ u Berlinu) dok su u rošadi filmske industrije ugašeni neki veći i tradicionalniji studiji, a zamijenjeni su manjim produkcijskim kućama pripremljenijih za krizni režim, mikro budžete i drugačiju distribuciju.

U najavi ovako posložene tajlandske filmske scene za ovu godinu pregršt je jako zanimljivih projekata:

‘Tom-Yum-Goong 2′ opet okuplja provjereni majstorski trojac — Tony Jaa, Panna Rittikrai i Prachya Pinkaew, a za sad se priča o kraju svibnja kao najvjerovatnijem datumu premijere.

‘Phee Mak Phra Khanong’ je naziv horor-komedije s duhovima koja bi trebala dati novu smjernicu žanrovskoj nacionalnoj kinematografiji, a i pokazati da Banjong Pisanthanakun nije nestao nakon ‘Shuttera’.

Naš omiljeni Pen-ek za ovu godinu najavljuje dokumentarac i to o tajlandskoj politici zanimljivog naziva ‘Prachathipatai’ ili ‘Paradokskracija’, a ograničenu će distribuciju početi već u veljači.

Legendarni tajlandski redatelj Chatrichalerm Yukol trenutno finalizira peti dio povijesnog spektakla ‘King Naresuan’. Uz Yukola je vezana još jedna sjajna vijest — sin Adam kreće očevim stopama (ali i temama) te najavljuje debitantski redateljski film ‘Tamruad Peun Hode’, akcijsku dramu mračnijeg, soc-realističnog naboja. Upamtite ime Adam Yukol jer ovaj momak ima ambiciju, ali i genetske predispozicije za pokoriti svjetske festivale.

Taweewat Wantha, uz čiji smo se Sars Wars dobro zabavili, najavljuje novi film ‘Thongsuk 13′, horor smješten na otok. Ovaj put bez sulude komedije.

Ove godine će konačno i premijera filma ‘Pitupoom’ ili ‘Fatherland’ koji se bavi sukobom budista i muslimana na jugu Tajlanda. Sudeći po trejleru ovo je najozbiljniji film Yuthlerta Sippapaka s odličnom fotografijom koji samo potvrđuje onu staru Što južnije, to tužnije! U nastavku je jedna od scena.

Uglavnom, gledat će se Tajlanda ove godine, a vjerujemo da će nešto od navedenog biti i u ponudi ovogodišnjeg Far East Film Festivala u Udinama.

Marko
Televizijsko-filmski entuzijast i lovac na višak vremena.Komentiraj

Logiraj se preko: