Home press frogbros

frogbros

frogbros
0
0

Horror film playground
Horror film playground
– U Hrvatskoj je izašlo jako malo knjiga o filmu, a većina onih koje su izašle su rad i djelo legendarnog filmologa Ante Peterlića (preminuo prošle godine u 71 godini) koji je svakim svojim pisanim djelom uveseljavao filmofile (izdvajam Filmska enciklopedija, I-II (glavni urednik i autor koncepcije) (1986-1990)). No, od ostalih se ama baš ništa nije čulo u polgedu filma.
Jedini na ovim prostorima koji su o filmu pisali na način kako zanima sve nas filmofile (bilo da ste zagriženi ili vam je to tek povremena razonoda) su bila tri časopisa – “Super Film” (mislim da se tako zvao), “Hollywood” (koji se nažalost ugasio u 130 broju), te “TOTAL FILM” (koji nije doživio niti 20 broj).

Danas ako želite saznati nešto o filmu (bilo vijesti, bilo trivia…a bilo samo o pojedinom filmu) možete jedino to učiniti tako da čitate odlične članke Marka Njegića četvrtkom u “Reflektoru” (za horor fanove on i Mislav Pasini su radili odlične članke za časopis “Hollywood”)…za ostalo jednostavno zaboravite, jer toga nema.

Mladi dvojac je uspio sa svojim projektom pod nazivom “Žuti titl” u potpunosti, jer iako neobična njihova knjiga, a i kasnije nastali istoimeni site obuhvaćaju filmski svijet kao takav (to znači da se ne drže samo blockbustera, zvjezda i zvjezdica, nego da grabe sa svih strana od trasha do zaboravljenih filmova, od arta do klasika…).
Još dok sam kao mali tamo daleke 1983 godine gledao prvi put “Conana” postao sam veliki ljubitelj sedme umjetnosti, pa sam napokon dočekao da netko izda knjigu koja odgovara mojim prohtjevima.
Dvojac Grgić / Mihalinec (koji su uzgred takoreći moje godište) su svoj posao odradili skoro bezprijekorno i nadasve zanimljivo, a sve to prošarano duhovitim dojsetkama i humorom koji je svojstven generaciji 80-tih.

Ovdje nećete naći zvijezde koje se spominju mnogo po raznim ‘žutim’ časopisima (Glorija, Story…i šta ti ja znam) ili će biti puno spomena o nekim blockbusterima i Brad Pittu ili A. Jolie…
Knjigu bih mogao ocrtati u jednoj rečenici – ona obuhvaća uglavnom filmsko razdoblje 80-tih, B produkciju i njihove protagoniste – “s naglaskom na akcijske heroje osamdesetih, azijsku kinematografiju, holivudsku teen produkciju, krv, crijeva i sise” (kako bi to Grgić sam kazao).

cijeli tekst na Horror film playground blogu

(0)

LEAVE YOUR COMMENT