'Lucky Luke' (1991)
Autor: Marko   
11.03.2010
Miran i pitoreskni gradiŠ divljeg zapada
Miran i pitoreskni gradi´┐Ż divljeg zapada
Ekranizacija kakvu strip zaslu´┐Żuje?

Daisy Town je prosje´┐Żan ameri´┐Żki gradi´┐Ż divljeg zapada. Dosadnu i monotonu svakodnevicu trebale su osvje´┐Żiti barske zabavlja´┐Żice, no s njima u grad sti´┐Że i kriminal ´┐Żto najbolje koriste zloglasna bra´┐Ża Dalton. A gdje je nepravda i sukob sa zakonom, tu je i Lucky Luke, samoustoli´┐Żeni ´┐Żerif, kojemu je instinkt za pomo´┐Ż potla´┐Żenima ja´┐Żi ´┐Żak i od ljubavi za pecanjem.

Terence Hill se, osim glume, prihvatio i re´┐Żije ovog bizarnog westerna te ga posvetio sinovima. Ljubav prema stripovskom predlo´┐Żku i te kako se osje´┐Ża, iako poneke situacije nisu ba´┐Ż najspretnije realizirane. Pretjerivanja, cinizma i ironije ima ´┐Żak i previ´┐Że, ali sve to u paketu dobro funkcionira, zapravo puno bolje i bli´┐Że stripovskom duhu nego nabrijani i bud´┐Żetom neoskudni 'Les Daltons'. U ponekim situacijama i bizarlukom te´┐Żko se nadmetati s Turcima, ali ovo je ba´┐Ż u skladu s ne velikim o´┐Żekivanjima.

BraŠa Dalton
Bra´┐Ża Dalton
- Jolly, jel grize? - Slabo, a tebi?
- Jolly, jel grize? - Slabo, a tebi?
Image
 
'Seventh Moon' (2008)
Autor: Marko   
10.03.2010
Voljelo se dvoje mladih
Voljelo se dvoje mladih
´┐Żrtvovanje je najbolji bra´┐Żni poklon!

Mladi ameri´┐Żki par provodi medeni mjesec u kineskim zaselcima gdje prisustvuju ceremoniji ´┐Żrtvovanja papirnatih stra´┐Żila ´┐Żto, navodno, tjera gladne no´┐Żne duhove za punog mjeseca. Pijani i pod dojmom vi´┐Żenih rituala, zalutaju voze´┐Żi se ka preno´┐Żi´┐Żtu pa i sami postaju ´┐Żrtveni dar praznovjernih seljana. D´┐Żunglom, ri´┐Żinim poljima i u mrklom mraku progone ih gola, pogrbljena i ´┐Żelava stvorenja, nalik na one iz 'Descenta'. Barem ostavljaju takav dojam dok ih se kona´┐Żno ne odblura, a u tom momentu film ve´┐Ż opasno tone.

Ba´┐Ż kao i njegov kolega po 'Blair Witchu' Daniel Myrick u 'The Objectiveu' i Eduardo S´┐Żnchez ima potrebu zasrat film na njegovoj polovici i odvest ga u najnepotrebnijem smjeru - onom dokazivanja ljubavi po cijenu smrti. Zamislio je to Sanchez izvesti nekako atipi´┐Żno, valjda je htio neku inovaciju, neku originalnost, jer ne´┐Że valjda ´┐Żumski ´┐Żelavci ganjati dvoje ameri´┐Żkih turista po ´┐Żumi cijeli film? Ipak je tisu´┐Żljetni mit u pitanju! Razmi´┐Żljao je on nekako u ovom smjeru - seljanima je ´┐Żrtva prihvatljiva jer se radi o strancima, a mo´┐Żda se i duhovi primire uz malo inozemne ljudetine. Ali da ne bi bilo nismo znali, i seljani su ljudi, makar bili Kinezi pa mladima priu´┐Żte posljednji seks dok ih ovi promatraju i poti´┐Żu na razmjenu nje´┐Żnosti uz svije´┐Żem osvijetljen hram ´┐Żime cijelih osamdesetak minuta navigava do ponora strpljivosti i ruba zdrave pameti. I normalno da nije dosta jer tek potom krene ping-pong ljubavne ekspresije i dokazivanja tko koga vi´┐Że voli i obo´┐Żava.

Legenda ka×e: Kad je pun mjesec...
Legenda ka´┐Że: Kad je pun mjesec...
Dosta mi je kokoÜi, pasa i svinja!
Dosta mi je koko´┐Żi, pasa i svinja!
U pozitivnije strane svakako spada dobra gluma´┐Żka postava koja, ´┐Żak i sa bljutavim prevratom, film odvede do kraja na ve´┐Ż solidno pogrbljenim ple´┐Żima. Tako´┐Żer treba spomenuti prednost snimanja na lokaciji koja sveukupni dojam od po´┐Żetka fino di´┐Że i gradi, ali ne zadugo jer je, na´┐Żalost, kamera toliko trzava da izaziva vrtoglavicu ve´┐Ż nakon desetak minuta gledanja, a pretjerano potencirana jeka dozivanja nakon nekog vremena uni´┐Żtava ina´┐Że nelo´┐Ż zvu´┐Żni tepih. I tako, mic po mic ode film u krasan kroasan, a ja bi ba´┐Ż volio da je ostao u ´┐Żumski slasher ´┐Żiru.

Dug je jo´┐Ż ´┐Żivot pred Myrickom i Sanchezom pa jo´┐Ż, zajedno ili odvojeno, stignu dati ne´┐Żto bolje i smislenije. Po mogu´┐Żnosti bez, po zdravu pamet uvredljivih prevrata.

Image

Image

 
'The Objective' (2008)
Autor: Marko   
09.03.2010
Specijalci na specijalnom zadatku.
Specijalci na specijalnom zadatku.
Predator(i) u Afganistanu.

Ameri´┐Żki satelit pokupi ´┐Żudan signal u planinama na jugu Afganistana pa tajna vladina organizacija ´┐Żalje odrije´┐Żitog agenta da uz pomo´┐Ż specijalne ameri´┐Żke postrojbe otkrije o ´┐Żemu je rije´┐Ż. Kako misija napreduje nepregledna u´┐Żarena pustinja prerasta u jo´┐Ż nepregledniji planinski lanac, pitanja se gomilaju, logika postaje glavni neprijatelj, a film se pretvara u bizaran kohabitus mitskih Vimanas trokuta, duhova koji se vide jedino nightvisionom, nestajanja/premje´┐Żtanja zemljopisnih lokaliteta, (proljevastog) patriotizma i afganistanske sakralne glazbe sa jako puno eha.

Eksplodirao u potpunoj tiÜini
Eksplodirao u potpunoj ti´┐Żini
Sad ih vidiÜ, sad ih ne vidiÜ!
Sad ih vidi´┐Ż, sad ih ne vidi´┐Ż!
Dan Myrick, jedan od tvoraca 'Blair Witch Projecta', napisao je i re´┐Żirao poku´┐Żaj spajanja vojne akcijade i znanstvene fantastike te ga realizirao sa skromnim bud´┐Żetom. Iako sniman u isto vrijeme kao i 'Red Sands' (s kojim ga mnogi uspore´┐Żuju zbog sli´┐Żne tematike), ipak je suptiliniji u kori´┐Żtenju CGI-a, jer ako ne mo´┐Że´┐Ż platiti da to na ne´┐Żto li´┐Żi, radije nemoj ni imati, tj. ubaci minimalno koliko treba. Sve u svemu nije ba´┐Ż brutalno lo´┐Ż, ´┐Żak znatniji dio solidno funkcionira i nadogra´┐Żuje se, ali poneki besmisleno zami´┐Żljeni i uba´┐Żeni elementi uz jadno izveden kraj ipak kvare sveukupni dojam. Image Image
 
'Without Warning' (1980)
Autor: Velimir   
09.03.2010

Ejlien
Ejlien
'Predator' prije 'Predatora'.

Malo ljudi zna da je još 1980. godine snimljen film koji je poslu´┐Żio kao temeljna inspiracija jednom od najboljih filmova ikada – ne samo da je Schwarzeneggerova akcijada u d´┐Żungli, snimljena sedam godina kasnije, imala istu premisu, ve´┐Ż u oba zlog vanzemaljca glumi isti ´┐Żovjek, Kevin Peter Hall!

Šteta što tu staje svaka veza s 'Predatorom' – jer ovo je u osnovi klasi´┐Żni B-SF-horor s po´┐Żetka osamdesetih, što zna´┐Żi jako puno praznog hoda i sporog tempa, u pri´┐Żi o svemircu koji dolazi u šumu ameri´┐Żke selendre i lovi ljude, bacaju´┐Żi na njih neku vrstu bio-šurikena, lete´┐Żih ejlienovskih priljepaka koji sišu krv i ubijaju ´┐Żrtve kad im se zakva´┐Że na tijelo.

No sve to pristojno je atmosferi´┐Żno i fino upakirano za drive in klasik, plus ima nešto akcije, a i Jack Palance i Martin Landau su unutra pa ne vidim zašto ga ne bi pogledali. Ne samo zbog 'op´┐Że kulture', ve´┐Ż i zbog pristojne zabave.

Oru×je
Oru´┐Żje
Ärtva
´┐Żrtva

Image

 
'The Descent: Part 2' (2009)
Autor: Marko   
06.03.2010
Ăevapi?
´┐Żevapi?
Vi´┐Że krvi i akcije, a manje emocija (i smisla).

Postoji grupacija koja od horora uvijek o´┐Żekuje isto ili sli´┐Żno - dobre i uzdu´┐Ż cijelog filma pobacane skerove, krv te jasnu i jednostavnu lineranu naraciju. Druga skupina bi mo´┐Żda radije ne´┐Żto novo, izmijenjeno, koliko je to mogu´┐Że originalno i svje´┐Że. Prvonavedeni ´┐Że nakon gledanja biti zadovoljni i ne pretjerano zabrinuti jer za nastavkom uop´┐Że nije bilo ikakve potrebe, pogotovo s onako zatvorenim krajem (koji je, naravno, izmijenjen za ameri´┐Żko tr´┐Żi´┐Żte) i za takve je nastavak i snimljen.

Policija se uklju´┐Żuje u potragu za nestalim djevojkama, a Sarah, jedina pre´┐Żivjela im ba´┐Ż i nije od prevelike pomo´┐Żi uslijed traume i amnezije. ´┐Żerifa njeno zdravlje previ´┐Że i ne zanima pa je svejedno u takvom stanju, zajedno s troje vrsnih speleologa i svojom zamjenicom spu´┐Żta kroz okno zaostalog rudnika (´┐Żiji oronulo hr´┐Żav sustav za divno ´┐Żudo radi k'o urica (i nad´┐Żivjet ´┐Że to va´┐Że sranje od MP3-ja). Pe´┐Żinska bi´┐Ża su agresivnija nego u prethodniku iako iritira ´┐Żinjenica da u nekim situacijama reagiraju hitro i spretno, u drugim su zbunjena i nju´┐Żkaju dok ´┐Żetverono´┐Żke ´┐Żu´┐Że i okre´┐Żu glavu lijevo desno. Skerovi su dobro raspore´┐Żeni i funkcioniraju, a klanja su izvedena uz puno vi´┐Że eksplicitnog gorea, dobrih ideja u izvedbi i uz litre fluidne spermaste sline i sluzave krvi.

Iako sam rasporena, Ütakor voli baÜ u usta
Iako sam rasporena, ´┐Żtakor mi voli ba´┐Ż u usta
Kolko nas ima! Jebote kolko nas ima!
Kolko nas ima! Jebote kolko nas ima!
Kamera je izvrsna i fino ponire u tamu pe´┐Żina nakon kontrasta nedirnutih zelenih ´┐Żuma. Klasutrofobi´┐Żno nabrijani nastavak je gledljiv i bolji od o´┐Żekivanja, ali i dalje vrlo nepotreban, s dodacima koji su se mogli izbje´┐Żi ili barem malo manje forsirati (o´┐Żivljavanja zaboravljenih likova, iritantna ubojstva posljednjim atomima snage, spasonosna ´┐Żrtvovanja,...)

ImageVidi trailer
 
'The Horseman' (2008)
Autor: Velimir   
06.03.2010

Pogodite koga Še boljeti?
Pogodite koga ´┐Że boljeti?
Vigilante rape&revenge torture.

Koliko kul pojmova na jednom mjestu, ha? Ali da, 'The Horseman' je koktel svega pobrojanog, ali u osnovi još jedan dobar i beskompromisan osvetni´┐Żki film iz Britanije. Nije 'Harry Brown' – ne, nije baš toliko dobar, a i jeftiniji je, plus svakako nasilniji, nekako bli´┐Że eksploataciji, unato´┐Ż trudu da ubaci i malo drame, tek toliko da razbije repetativnost osvete, tj. nizanje scena u kojima naš antijunak za stolac ve´┐Że, maltretira i ubija negativce.

A tko su oni i tko je on? On je otac djevojke koju su drogirali, silovali i snimili za porni´┐Ż, koji nakon njezine smrti do´┐Że do šapa pomahnitalog i neuništivog tate. Naoru´┐Żan pajserom i još pokojim zgodnim arsenalom (kuke na kitu, spaljivanje...), on kre´┐Że tamaniti gamad, a rezultat je mješavina svega na potezu od 'Hardcore' do 'Death Wish', samo po efektnom, ultranasilnom, mra´┐Żnom i nihilisti´┐Żnom receptu modernog britanskog filma.

Dont fak vit d ded!
Dont fak vit d ded!
Bijes daje snagu
Bijes daje snagu

Image

 
Too many pages.