Advertisement
Grossmann - festival filma i vina, 2. izdanje | Ispis |
Autor: Marko   
14.08.2006
Žuti titl logo i na slovenskom platnu
Žuti titl logo i na slovenskom platnu
Gušti su gušti
Gušti su gušti


U slovenskom pitoresknom mjestu Ljutomer (100 min. vožnje uz country balade od Zagreba) se od 7. do 12. kolovoza održao drugi po redu Grossman festival kojem je cilj predstaviti drugačiji film i njegove autore. Prvo što smo po ulasku u Ljutomer primijetili bio je festivalski billboard s nakostriješenom mačkom u čijem je znaku i cijeli program. Tako se natjecateljski dio zove Hudi maček, a među 6 naslova pobjedonosno su kliktali 'Šejtanovi ratnici'. Stari maček je dio programa posvećen retrospektivama, a sama nagrada je dodijeljena Krsti Papiću za sveukupni doprinos SF / horor žanru. Najopsežniji dio festivala je nazvan Digitalni mački čiji program su popunjavali gosti naše Revije amaterskog filma, Festivala srpskog filma i fantastike, filmovi češkog redatelja Mareka Dobesa, dokumentarac 'Made in Serbia', 'Sravnjeni sa zemljom' Bore Leeja te mnogi drugi. Mi smo prezentirali Žuti titl u punom opsegu - obje knjige, sajt, video produkciju, a među Digitalnim mačkima prikazan je i naš 'Condor Peasant vs.Venom Triad'.

Premijera interviewa s Miikeom
Premijera interviewa s Miikeom
Bore Lee, Mario, Marko i Velimir
Bore Lee, Mario, Marko i Velimir


A što smo još radili? Krenimo redom.... Spavali smo u Jeruzalemu, mjestu desetak kilometara van Ljutomera, u hotelčiću u brdima okruženim kilohektarima vinograda s predivnim pogledom. Kad nismo spavali i divili se pogledu, snimali smo svoju prvi internacionalnu koprodukciju čije detalje još čuvamo pod staklenim zvonom, ali recimo samo da smo koristili slovensku fenomenalnu opremu i osam metarske šine (Darijan, najbolji si!) te usluge najhvaljenijeg majstora specijalnih efekata u regiji - Miroslava Mikija Lakobrije, kao i Aninu nježnu-čvrstu ruku na kameri. Uz to smo degustirali vina s Marijem Kovačom, Bore Leejem i Angelique (šifra br.9 ili Dizeldorfska devetka je naš favorit), upoznali ljutomerčane (Nataša i prijatelji) koji su ne samo fenomenalni domaćini već i najsuper ekipa za protresti tijelo na jukebox hitove do rane zore ('Wicked game' za 50 tolara ipak nije došao na red :( ), prisustvovali masovnoj tučnjavi u pubu i, naravno, nikako ne i participirali jer mi još nismo dio europske unije, a i prestari smo za ta sranja. Razmijenili smo dosta kontakata, družili se sa šejtanovcima, a većinu razgovora je dodatno začinjavao rat podacima hodajućih filmskih enciklopedija - Bekvalac vs. Krunić. Nismo se baš oduševili Papićevoj 'Infekciji', ali jesmo majstorstvima Lakobrijinih efekata, što iz prve ruke, što s projekcija ranijih radova nakon što je srčani selektor Jovan Ristić ipak odnio pobjedu nakon kratke premoći tvrdoglave opreme i pokrenuo izbor sa Festivala srpskog filma i fantastike. Rekli bi klingonci - Sila je snažna s ovim taurus-jorom.
Češki redatelj Marek
Češki redatelj Marek
Kralj specijalnih efekata
Kralj specijalnih efekata


Sve u svemu, ostali smo dan duže od planiranog, odlično se zabavili, proširili horizonte i sklopili poznanstva od kojih ćemo neka pretopiti u plodnu i dugotrajnu suradnju, a sve zajedno spremiti u sjećanja koja će se rado pričati unucima uz kamin u vrijeme zimskih ferija. Hvala kompletnoj Grossmann organizaciji na odličnom druženju i gostoprimstvu. Vidimo se nagodinu.

Čest prizor
Čest prizor
Publika
Publika

Image
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
Morate biti prijavljeni da biste mogli poslati komentar. Molimo vas da se registrirate ukoliko nemate već otvoren korisnički račun.

busy
 
[ Na vrh stranice ]   

Prijava / registracija

Trenutni posjetitelji:

Gostiju online: 3

Kruh i mlijeko