Advertisement
Grossmann – festival filma i vina 2007. | Ispis |
Autor: Velimir   
13.08.2007

Grossmann 2007
Grossmann 2007
Thomas Moldestat, scenarist pobjedničkog filma 'Fritt vilt', pri preuzimanju nagrade na pozornici ljutomerskog Doma kulture, idealnog mjesta za prikazivanje filmova o raskomadanim tinejdžerima, čupanjima žileta sašivenih u utrobi i krvožednim indijanskim pilićima-zombijima, izjavio je da se na Grossmannu proveo kao niti na jednom festivalu do sada – a to je možda najveći kompliment koji ovaj festival može dobiti, iako svakako ne i jedini.

Plus da se usto ne radi o klasičnom 'motovunskom sindromu', filmskom festivalu koji od prvog dana ima nezgodnu auru studentskog sleta i natjecanja u pišanju bambusa u dalj po starogradskim zidinama, tj. festivala kod kojeg je bančenje važnije od filma – Grossmann je mjesto na kojem ne samo da se tulumari 'filmski', već se filmovi obožavaju, gledaju i pretresaju u svakom razgovoru, ali i ono još važnije – oni se tamo i stvaraju!

Grossmann je festival filma i vina, ove godine u svojoj trećoj, najmoćnijoj inkarnaciji, festival u kojem je vino dio filmskog programa, ali i tekuća prilika da se ljudi u neformalnoj atmosferi druže i surađuju na konkretnim projektima, iako su se tek dan-dva prije zajedničkih snimanja upoznali za plastičnim stolovima kafića/improviziranog ljetnog kina Mitra. Prošle godine snimili smo sada već kultni 'Pacijent vs Reketari iz pakla', u suradnji sa srpskim i slovenskim prijateljima, a ove godine sudjelovali smo u čak dva snimanja na festivalu – Arminio je dobio glavnu mušku ulogu u novom kratkom filmu češkog redatelja Mareka Dobeša, a usto je i nastavio režirati našu horor-komediju o vrtnim patuljcima zombijima.

Toxie i Lloyd, ljepotica i zvijer
Toxie i Lloyd, ljepotica i zvijer
Arminio i Kaufmanovi
Arminio i Kaufmanovi


U oba filma svoju je ulogu dobio i Lloyd Kaufman, s kojim smo se tako imali prilike intenzivno družiti tijekom nekoliko dana, koristeći ne samo njegove glumačke usluge, već posjetivši i radionicu 'Make Your Own Damn Movie!' (iako imamo istoimeni DVD box set i knjigu), uživajući u zabavnim razgovorima s njegovom simpatičnom suprugom te se ogrebavši za punu vreću DVD-ova, plakata, naljepnica... Lloyd, hvala ti na svemu!

Snimanje je prošlo u najboljem redu, osim što sam u pripremama uspio razbiti svoju glavu na balkon ispred ulaza u lokaciju (kuća jednog od organizatora festivala, našeg dragog frenda Tomaža – Tomaž, jebi arhitektu majku!) pa sam ostatak festivala proveo s mrežicom na glavi, koju su mi navukli u lokalnoj hitnoj pomoći – još nije odlučeno jesam li više sličio na Teletubbieja, štrumpfa, Spidermana ili divovski kondom.

Lloyd je ove godine bio glavnom atrakcijom festivala, ofkors, zajedno s projekcijama starih i novih Trominih filmova, od klasika 'The Toxic Avenger', 'Terror Firmer', 'Tromeo & Juliet' i drugih do novog spektakla 'Poultrygeist – Night Of The Chicken Dead', jedinstvenoj horor-komediji/mjuziklu koja predstavlja vrhunac Kaufmanovog opusa te koja nam je priredila jedno predivno gledalačko iskustvo, sa skandiranjima, pljeskanjima i urlicima u kino dvorani, baš kao nekada davno, iza sedam mora i sedam gora. Da ima pravde, 'Poltrygeist' bi gledali i u našim kinima, kako mu i priliči obzirom da je u eri jeftine digitalije štancan na 35 mm (zahvaljujući Kaufmanovoj privatnoj investiciji), ali nekako sumnjam da bi Cinestar podnio gomilu Hrvata koja bi nahrupila gledati istinski subverzivnu, mega-gross-out satiru američke fast food industrije upakiranu u toilet cam scene istiskivanja govneta iz guzice dvjestokilaša. He he he...

Ekskluzivni privju sa seta naših 'Zombi patuljaka'
Ekskluzivni privju sa seta naših 'Zombi patuljaka'
Naši slovenski prijatelji na snimanju Marekovog filma (i Marko koji snima making of)
Naši slovenski prijatelji na snimanju Marekovog filma

'Fritt vilt', 'Broken', 'To kako' i 'Nekromantika' (nažalost, Buttgereit je otkazao svoj najavljeni dolazak na festival, zbog obveza oko projekta s Asiom Argento – ako je to pravi razlog, oprošteno mu je...) gledali smo i prije te o njima pisali na ovim stranicama (i u našim knjigama), no na festivalu je bilo prilike za pogledati i neke drugih stvari, kao što su neopisivi kratki filmovi Yakova Levija (najavljeni kao naslovi prema kojima Troma ispada Disney – to vam dovoljno govori kako izgledaju home made projekti prepuni ultimativno neukusnog humora, s 'impresivnom' ulogom prave, najstarije i najružnije, iako i dalje aktivne ruske prostitutke iz čijeg spolovila na pupčanoj vrpci visi plastična beba...).

Našim novopečenim prijateljima iz Austrije (dvojac koji stoji iza filma 'Dictators Kiss Better', solidne, iako prerazvučene parodije na 'Der Untergang') i Engleske (Simon, mladac koji je glumio u Poultrygeistu i počastio me DVD-om singapurskog filma '15', koji već dugo tražim, a koji distribuira njegova tvrtka – tenkjuverimač for gift!) simultano smo prevodili novog Bore Leeja ('Zlatne čaklje'), a s nama je tulumario i legendarni Slobodan Šijan, kojeg smo također užicali da nam potpiše DVD-e 'Maratonaca' i 'Tko to tamo peva'. Ekipa s web stranica Horrorhr.com i momci s Tabor Film Festivala navratili su na koji dan pomoći braniti boje naše dežele...

Može li, dakle, festival dalje od ovog? Može, jer planovi za 2008. su opaki, ali vam ih još ne smijemo otkriti. No u svakom slučaju, Grossmann se brzinom svjetlosti razvija u jedan od najzanimljivijih filmskih festivala na ovim prostorima pa kada završi godinu dana mamurluka, vraćamo se kolektivno u Ljutomer na još jednu rundu slavlja filma, druženja, nezavisnosti i stvaranja pa ima da vas sve skupa tamo vidimo u daleko većem broju. Ispričnice ne primamo.

Make Your Own Damn Movie! Bitches!
Make Your Own Damn Movie! Bitches!
Prva žrtva festivala (i to potpuno trijezna)
Prva žrtva festivala (i to potpuno trijezna)

Image

Komentari (1)Add Comment
...
napisao Truba, 13.08.2007. u 15:52 h
smilies/angry.gif blago vama ( ne na povredama glave)
a ja vamo imam samo \"svjetski\" poznati sarajevo film festival :smilies/smiley.gif

Napišite komentar
Morate biti prijavljeni da biste mogli poslati komentar. Molimo vas da se registrirate ukoliko nemate već otvoren korisnički račun.
busy
 
[ Na vrh stranice ]   

Prijava / registracija

Trenutni posjetitelji:

Gostiju online: 5

Kruh i mlijeko