Advertisement
'Bang Rajan' (2000) | Ispis |
Autor: Arminio   
25.05.2006
Godina 1765. Burma gazi Sijam (tadašnji Tajland) nesmiljeno se približavajući tadašnjoj prijestolnici Ayuttayi.

DVD Na svom putu ne štede ništa ni ikoga - tko se suprostavi biva surovo likvidiran za primjer drugima a ostali pretvoreni u roblje. No tisuće dobro uvježbanih burmanskih vojnika ne uspijeva prijeći posljednju točku - selo Bang Rajan čiji seljani odlučuju da se neće predati niti pustiti surove Burmance kroz svoj teritorij. Naoružani samo svojim alatkama, mačevima 'kućne' izrade, strijelama, sa ponešto pušaka i municije ukradene od poraženih vojnika te nakrcani neizmjernom količinom čelične volje i želje da se ni po koju cijenu ne predaju, zajedno sa izbjeglicama iz drugih već zauzetih sela i uz pomoć budističkog svećenika za čije molitve su vjerovali da ih čine nepobjedivima, suprotstavljaju se nadmoćnoj sili i gotovo pet mjeseci odoljevaju svim naletima Burmanaca kao jedino i posjednje nepokoreno uporište. Nevjerojatnih pet mjeseci...

Baziran na istinitoj priči, ovaj tajlandski blockbuster Thanita Jitnukula koji je po gledanosti u matici zemlji potukao čak i megalomanski posjećen 'Titanic', prikazuje nekoliko posljednjih dana nevjerojatnog otpora praktično golorukih i vojno neobučenih seljaka dobro naoružanoj, vještoj vojsci, otpora koja ima legendarno mjesto u tajlandskoj povijesti - nešto poput Alama u američkoj.

Novi vođa seljanaLegendarni bivol

Eksplicitan i brutalan u prikazu nasilja kako osvajača u borbi i prema zarobljenicima tako i seljana u osvetničkim i obrambenim akcijama, nasilja koje se u pravilu pojavljuje kad ga najmanje očekujete (svojevrsno gerilsko ratovanje snimljeno 'u glavu' sa kamerom u blatu, vodi, zamrljanog objektiva koja vas smješta u centar borbe), iznimno krvave prizore borbi svim mogućim i nemogućim hladnim oružjem miješa sa prikazom svakodnevice, pokušajima seljana da žive koliko-toliko normalno iako svaki čas netko može izgubiti glavu ukoliko koji burmanski 'specijalac' uspije neopažen proći stražu. Tragičan u prikazu neminovne sudbine koja čeka selo i činjenice da to svi znaju jer ostavljeni su od tadašnje vlasti da se sami snalaze kako znaju ili da se predaju i budu ili pogubljeni ili pretvoreni u roblje - pa ipak ne žele bježati već ostaju braniti svoje do posljednjeg čovjeka, djeteta, žene, do neminovne tragedije koja je, iako pomalo patetično prikazana, ipak dovoljno 'čisto' tužna da kod 'mekših' izazove i pokoju suzu...

Ljubav umire posljednjaBurma mijenja taktiku

Epski snimljeno, još bolje uglazbljeno ali ipak nekako previše 'televizično' da bi bilo grandiozno kao tema koju obrađuje no definitivno vrijedno divljenja.

Preporučujem UK DVD izdanje koje donosi 2 diska i pregršt dodataka od kojih je najzanimljiviji intervju sa redateljem koji pojašnjava kako je cijela glumačka ekipa živjela životom seljana iz 18 stoljeća kako bi se, s obzirom da su većina glavnih glumaca debitanti bez ikakvog glumačkog iskustva, potpuno uživjela u atmosferu te dokumentarac o ovom povijesnom događaju i obilazak stvarnih lokacija, sada svetog mjesta, predmeta štovanja tajlanđana i priča o nadnaravnim pojavama koje se tamo mogu doživjeti zbog i danas nemirnih duhova žrtava boraca za slobodu.

Borba do posljednjeg daha...i tragičan kraj

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
Morate biti prijavljeni da biste mogli poslati komentar. Molimo vas da se registrirate ukoliko nemate već otvoren korisnički račun.
busy
 
[ Na vrh stranice ]   

Prijava / registracija

Trenutni posjetitelji:

Gostiju online: 2

Kruh i mlijeko