Advertisement
'Zeder' (1983) | Ispis |
Autor: Arminio   
13.12.2004
Još jedno ugodno iznenađenje Pupija Avatija! Prilično interesantan horror sa vrlo intrigantnom idejom i realizacijom. Iako je tematski vrlo sličan Kingovom 'Pet Sematary', a još je i nastao iste godine kad i Kingovo djelo, pitanje je tko je koga 'pokrao', ako uopće i je, jer ovo se ne može uspoređivati sa daleko inferiornijim Kingovim djelcem.

Image Priča počinje 1956., u kući u čijem dvorištu se događa ubojstvo, a u čijem podrumu se događaju još čudnije stvari...
Godinama kasnije, mladi pisac (Gabriele Lavia - 'Deep Red', 'Nonhosonno') od djevojke za rođendan na poklon dobiva pisaću mašinu, na čijoj traci pronalazi čudan tekst o mjestu gdje, doslovno, 'mrtvi oživljavaju'. Naravno da mu to zagolica maštu pa želi istražiti o čemu se radi te se upliće u kompleksan i na trenutke vrlo nejasan tijek radnje u kojoj većina ljudi s kojima kontaktira, ili nestaje ili postaje žrtva misterioznih ubojica... Sve to vodi ga do neočekivanog raspleta.

Prvih deset i posljednjih deset minuta je apsolutno nezaboravno - posebno posljednjih deset koji će vam se garantirano urezati u pamćenje (za one koji su gledali drugi Avatijev klasik 'House With The Windows That Laugh', posljednjih desetak minuta 'Zedera' je kao posljednja sekvenca toga filma 'na steroidima'!).

Impresivna je i zvučna kulisa legendarnog Riza Ortolania ('Cannibal Holocaust') i jezoviti šumovi koji podsjećaju na nekakvo 'deformirano' disanje i dodatno podižu tenziju...

Vrlo dobar film koji na trenutke djeluje konfuzno i dosta čudno. ali pri kraju se razjašnjava i pogađa 'u glavu'.
Avatijev pun pogodak!

ImageImage

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
Morate biti prijavljeni da biste mogli poslati komentar. Molimo vas da se registrirate ukoliko nemate već otvoren korisnički račun.
busy
 
[ Na vrh stranice ]   

Prijava / registracija

Trenutni posjetitelji:

Gostiju online: 1

Kruh i mlijeko