'Death Note' – manga i anime

odabrao: Velimir
31. 10. 2006.

ImageI dok da nam filmska verzija ove hit mange dopadne ruku s engleskim titlom, naši prijatelji iz webzina Yoshi napisali su mali osvrt na originalni tiskovni i anime uradak. Osobno mogu potvrditi da je manga jako dobra, a evo što o svemu kaže gospodin koji se 'krije' iza pseudonima Seph@Yoshi...


Može li manga imati bolji početak od onog gdje pametni no mrzovoljni student pronađe bilježnicu s naslovom Death Note i čitajući uputu o korištenju saznaje da može ubiti svakog koga tu upiše imenom i prezimenom? I to u roku od 40 sekundi! Naslovni lik Raito (Light) Yagami nakon prvih ubojstava ima klasične simptome kajanja i grižnje savjesti da bi se vrlo brzo uživio i objeručke prihvatio posla čišćenja svijeta od kriminalaca. Pravi vlasnik Death Notea je shinigami (japanski bog smti) Ryuuk, koji postaje Raitov mentor i uskoro jedina osoba s kojom normalno komunicira. Raito otvara svoju web stranicu potpisujući se kao 'Killer' (Kira) što International Police Organisation dovodi u vezu s velikim brojem neobičnih smrti kriminalaca u Japanu. Legendarni detektiv 'L' (Eru) zainteresira se za slučaj i započne nadmudrivanje sa Raitom/Kirom...

Za razliku od većine japanskih mangi, 'Death Note' potpisuju dva autora, Tsugumi Ohba kao pisac scenarija i Takeshi Obata kao crtač. Ohba i Obata su u svakom slučaju napravili dobar posao; nakon 12 volumena mange, otkupljena su prava za prebacivanje u anime i to u studiju Madhouse. Najavljeno je 37 epizoda što izgleda neće biti previše, jer koliko smo vidjeli u prve tri fansubane epizode, anime vrlo vjerno prati radnju zacrtanu u mangi.

Čim se napuste shoujo-shounen vode i uplovi u seinen (manga namijenjena starijim čitateljima) sadržaje možemo biti sigurni da će autori u potpunosti demonstrirati svoj talent. Obatin crtež je precizan i ozbiljan s naglašenim detaljima dok su Ohbini likovi originalni i zanimljivi. Možda male zamjerke u prilično nehumanom opisivanju Lighta, ali toga ćete postati svjesni tek kad počnete gledati anime. Sam anime donosi još mraČniju atmosferu nego manga pravilnim izborom boja i glazbe. Ugođaj film noira sa kišom natopljenim neonskim ulicama izmjenjuje se sa jamesbondovski konspirativnim likovima koji se javljaju preko laptopa sa digitaliziranim glasom, a sve to pokazuje da je 'Death Note' pravi izbor za ljubitelje krimića i detektivskih filmova.

U lipnju ove godine snimljen je i prikazan prvi od dva igrana filma 'Death Note' u režiji Shusuke Kaneka redatelja sa zanimljivom filmografijom. Prvo susretanje sa njim mnogi su imali preko omnibusa H.P.Lovecraftovog 'Necronomicona', gdje je režirao priču 'The Cold'. Zatim slijedi potpisivanje nekoliko Godzilla/Gamera filmova, da bi se u zadnje vrijeme vratio nadnaravnim krimićima kao što su 'Pyrokinesis' ili pustolovnim akcićima poput 'Azumi 2'. Osim 'Death Note' filmova, vrijedilo bi svakako pogledati i njegov 'God's Left Hand, Devil's Right Hand'. Drugi 'Death Note' film će biti podnaslovljen kao 'The Last Name', a premijeru će imati 3. studenog ove godine.

ImageImage
Image
 Komentari (2)

pogledala sam tek prvih pet epizoda anime.. veoma interesantno :D
10.11.2006. u 23:02 h

Meni je manga OK... ali kad smo vec kod mangi, Shamo (manga po kojoj redatelj Dog Bites Dog snima novi film, mljac, njam, jedva cekam) je apsolutni zakon i jebanje majke! Obavezna lektira od milijardu stranica (nisam ni ja jos procitao do samog kraja....)
10.11.2006. u 23:38 h

Napišite komentar
Morate biti prijavljeni da biste mogli poslati komentar. Molimo vas da se registrirate ukoliko nemate već otvoren korisnički račun.
busy
 
Advertisement
Žuti titl