ONE TAKE FILM FESTIVAL - prvi info

odabrao: Velimir
28. 10. 2006.

Prva presica OTFF-a
Prva presica OTFF-a
Međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru


Festival se održava u Zagrebu od 17 – 19. studenog 2006. u kinima Tuškanac, Europa i Grič. 

One Take Film Festival održava se pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture. Generalni pokrovitelj i partner festival je T-Com.

OTFF nudi bogat program koji se sastoji od glavnog i popratnog programa.

Glavni program sastoji se od igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova koji ne smiju sadržavati nikakve montažne spone, već moraju biti snimljeni u jednom kadru, od trenutka uključivanja do trenutka isključivanja kamere. Filmovi u glavnome programu bore se za nagradu Grand Prix One Take Film Festivala, u duhu festivalske forme, jedinu nagradu koju film uvršten u natjecateljski program može osvojiti.

Ove godine, u program je uvršteno 29 filmova iz 16 zemalja (Hrvatska, SAD, Brazil, Švicarska, Njemačka, Portugal, Izrael, Argentina, Australija, Nizozemska, Kina, Tajvan, Velika Britanija, Meksiko, Belgija i Mađarska).

Selekcijsku komisiju, koja je probrala između 120 pristiglih filmova, činili su Diana Nenadić (filmska kritičarka), Goran Dević (filmski redatelj i autor nagrađivanog dokumentarca 'Uvozne vrane') te Goran Kovač (umjetnički direktor OTFF-a).

Popratni program i ove godine nudi niz poslastica. Filmovi koje prikazujemo u popratnome programu nisu ograničeni jednim kadrom, već je riječ o klasično raskadriranim filmovima čiju zanimljivost čini tematska okosnica vezana za poetiku filmskog stvaranja ili za predstavljanje.


'Iklimler'
'Iklimler'
Ove godine, OTFF predstavlja čak tri posve nova popratna programa: REVIVAL TAKE, RELOAD i PREDSTAVLJANJE FILMSKIH FESTIVALA.

RELOAD

Novi program na ovogodišnjem festivalu. Svake godine u programu Reload prikazujemo najnovija ostvarenja autora čije smo retrospektive predstavili na prošlim izdanjima One Take Film Festivala. Želja nam je na taj način konstantno pratiti rad tih autora. Na prvome festivalu 2003. godine predstavili smo retrospektivu turskog redatelja Nurija Bilegea Ceylana, među kojima je bio i nagrađivani film 'Uzak' ('Dalek', 2003). Ove godine program Reload donosi njegov najnoviji film prikazan u ovogodišnjoj konkurenciji festivala u Cannesu –  IKLIMLER ('Klima'), nagrađen nagradom FIPRESCI, svjetske udruge filmskih kritičara. U filmu glavne uloge tumači sâm redatelj Nuri Bilege Ceylan i njegova supruga Ebru Ceylan.

REVIVAL TAKE  

Također novi program festivala u kojem ćemo svaki puta predstaviti po jedan veliki filmski klasik koji je doživio ponovnu distribuciju po svjetskim kinima ili na filmskim festivalima. Ove godine riječ je o remek-djelu Michelangela Antonionija THE PASSENGER ('Profesija: reporter') iz 1975. godine u kojem glavne uloge tumače Jack Nicholson i Maria Schneider.

PREDSTAVLJANJE FILMSKIH FESTIVALA

OTFF će predstavljati zanimljive filmske festivale kao i filmske škole širom svijeta, a ove godine predstavljamo BLACK & WHITE FILM FESTIVAL, festival crno-bijelog filma iz Porta, Portugal.
Od filmskih škola predstavljamo najpopularniju europsku filmsku akademiju FAMU iz Praga sa retrospektivom studentskih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova nastalih unazad dvije godine.

Ove godine glavna tema popratnog programa je filmski omnibus. Riječ je o dugometražnim filmovima sastavljenim od nekoliko kratkih priča uglednih filmskih redatelja. Uz program UMIJEĆE FILMSKOG OMNIBUSA, koji će predstaviti vrhunske nove omnibuse iz svjetske kinematografije, tu je i OMINUBUS RETRO, projekcije pet klasičnih omnibusa nastalih između 1940. i 1985. godine prema izboru uglednog filmskog krititčara Nenada Polimca.

Ne zaboravimo ni na popratni program LOADING..., koji svake godine predstavlja retrospektivu i uvid u stvaralaštvo novih filmaša koji tek obilježavaju filmsku povijest. O tome čije će stvaralaštvo ove godine biti predstavljeno i s kojim naslovima bit ćete uskoro obaviješteni, ali za sada možemo otkriti to da se radi sadržaju koji lako može konkurirati za jedan od najatraktivnijih festivalskih programa ovog dijela Europe!
 
Dodatne informacije o popratnim programima:

RELOAD I CEYLANOV 'IKLIMLER'

RELOAD je novi program na ovogodišnjem festivalu. Svake godine u programu Reload prikazujemo najnovija ostvarenja autora čije smo retrospektive predstavili na prošlim izdanjima One Take Film Festivala. Želja nam je na taj način konstantno pratiti rad tih autora. Na prvome festivalu 2003. godine predstavili smo retrospektivu turskog redatelja Nurija Bilegea Ceylana, među kojima je bio i film 'Uzak' ('Dalek', 2003), koji je osvojio Grand Prix na festivalu u Cannesu te bio nominiran i za Zlatnu palmu.

Ove godine program Reload donosi najnoviji Ceylanov film prikazan u ovogodišnjoj konkurenciji festivala u Cannesu –  IKLIMLER ('Klima'), u kojem glavne uloge sveučilišnog profesora i TV novinarke tumače sâm redatelj Nuri Bilege Ceylan i njegova supruga Ebru Ceylan.

‘Iklimler’ je ove godine bio nominiran za Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu, a osvojio je i nagradu FIPRESCI, priznanje svjetske udruge filmskih kritičara!

REVIVAL TAKE I ANTONIONIJEV 'THE PASSENGER'
'The Passenger'
'The Passenger'


Novi program OTFF-a u kojem se predstavlja po jedan veliki filmski klasik koji je doživio ponovnu distribuciju po svjetskim kinima ili na filmskim festivalima

Nakon 30 godina odsustva s velikog platna i nedavno održanih svečanih revival premijera u Los Angelesu, New Yorku i Londonu, One Take FF u sklopu programa Revival Take hrvatskoj će publici predstaviti remek-djelo sedme umjetnosti – film 'THE PASSENGER' ('Profesija: reporter'), legendarnog redatelja Michelangela Antonionija iz 1975., s Jackom Nicholsonom i Mariom Schneider u glavnoj ulozi!

'The Passenger', film talijanskog redatelja klasika kakvi su 'Blow-Up' i 'Zabriskie Point', proslavljen je, između ostalog, i po nezaboravnoj posljednjoj sekvenci, velikom finalu snimljenom u jednom kadru, dugom čak sedam minuta.

Prava na ovaj film od osamdesetih je držao Jack Nicholson, nakon čega je on bio prikazivan samo na pojedinim festivalima (San Francisco, Venecija), i to samo uz nazočnost redatelja. Prošle godine Nicholson je napokon dopustio da Sony Pictures Classics preuzme novu distribuciju pa 'The Passenger' upravo sada doživljava svoj veliki povratak.

One Take Film Festival sa zadovoljstvom će ga, nakon Los Angelesa, New Yorka i Londona, prikazati i u Zagrebu!

Nakon festivala, 'Passenger' će krenuti u regularnu hrvatsku DVD distribuciju u izdanju BLITZ Film & Video, a prvi primjerci DVD-a moći će se ekskluzivno kupiti već na samom One Take Film Festivalu!

Image

 Komentari (0)

Napišite komentar
Morate biti prijavljeni da biste mogli poslati komentar. Molimo vas da se registrirate ukoliko nemate već otvoren korisnički račun.
busy
 

Nasumično odabrani

f-g-h-i-j‘Fear X’ (2003.)

31.03.2005 | Marko

article thumbnailIako bi se po imenu dalo zaključiti kako je riječ o još jednom u nizu besmislenih teen strašilica, Fear X je jedan od filmova za koje sigurno ne...
više »

p-q-r-s-t'Sex Psycho Horror Porn' (1970.)

25.11.2004 | Velimir

article thumbnailZapravo, nisam siguran da je to uopće ispravan naslov filma, ali siguran sam u tri stvari – tako se zove .avi file koji mi je dopao u ruke, ovo je stvarno pravi...
više »

a-b-c-d-e'Desecration' (1999)

30.11.2004 | Arminio

article thumbnailPrvi film malo poznatog Dantea Tomasellia, ozbiljan je kandidat za titulu 'ultimate movie' kakvom 'časte' Argentov 'Inferno' i Fulcijev 'Beyond' (iako, po definiciji,...
više »

p-q-r-s-t'Schoolgirl In Cement' (1995)

21.08.2007 | Velimir

article thumbnail Eksploatacija jednog od najpoznatijih japanskih zločina, iz radionice legende kontroverznog japanskog filma. Već dugo nismo pisali o mračnoj strani japanskog filma i...
više »

k-l-m-n-o'Kung Fu Fighter' (2007)

30.06.2007 | Velimir

article thumbnail Retro kung fu komedija s nedovoljno kung fua. I komedije. Kompletna postava 'Shaolin Soccera' i 'Kung Fu Hustlea' snimila je svoj vlastiti film, bez...
više »

a-b-c-d-e'Cujo' (1983)

28.08.2006 | Arminio

article thumbnail Čovjekov najbolji prijatelj ili čovjekov najgori neprijatelj? Stvarno, kako je talijanski scenarist Zapponi ('Deep Red') rekao, najstrašniji su...
više »

a-b-c-d-e'Beautiful Boxer' (2003.)

17.02.2006 | Velimir

article thumbnailTeško je biti muškarac. I teško je biti žena. Ali najteža stvar jest pokušavati ne zaboraviti tko zaista želiš biti. Film o boksaču koji se bori kako bi zaradio...
više »

a-b-c-d-e'Enter The Game Of Death' (1980)

30.06.2006 | Arminio

article thumbnailJeste li mazohisti? Mislim, filmski a ne ono drugo... Volite li se mučiti gledanjem gluposti? Ne tražite dalje - evo 'templatea' Brucesploitation žanra (detalji...
više »

p-q-r-s-t'The Wayward Cloud' (2005.)

02.09.2005 | Velimir

article thumbnailI am not interested in dialogue or telling a story. I’m not trying to put over a clear message. My films are a dialogue with myself. At the moment my feeling is, that I...
više »

f-g-h-i-j'Hot Rod' (2007)

07.11.2007 | Velimir

article thumbnail Jako čudna parodija na osamdesete. A mi volimo jako čudne filmove. I parodije. I osamdesete. Zapravo, 'Hot Rod' je jedna od eksplicitnijih i nemilosrdnijih...
više »

p-q-r-s-t'Strawberry Shortcakes' (2006)

27.05.2007 | Velimir

article thumbnail Lijepa drama o lijepim ženama. Već sama premisa – realistični, gotovo voajerski pristup tokijskoj svakodnevici četiri mlade žene koje se bore sa životom,...
više »

p-q-r-s-t'Raigyo' (1997)

02.05.2007 | Velimir

article thumbnail Polu-pinku drama predivne fotografije i pomalo sablasno tihe atmosfere. Seks je toliko sporadičan, malobrojan i nenametljiv da je teško reći kako se ovdje uopće...
više »

Žuti titl YouTube kanal

Klupsko igranje

           
SpecijalKupovina DVD-a u Bangkoku

05.06.2005 | Velimir

Zlatno pravilo kupovine u Tajlandu – cjenkanje je svetinja! Ako ne pokušate smanjiti cijenu barem trostruko (a uglavnom ćete uspjeti), uvrijedit ćete trgovca. Divni su...
više

SpecijalDario Argento

14.03.2005 | Arminio

Dario Argento, ikona i živuća legenda, talijanski 'maestro horrora' jedan je od najpoznatijih talijanskih redatelja i začetnika giallo žanra te jedan od rijetkih...
više

intervjuEkskluzivni intervju: Stephen Chow

07.05.2005 | Velimir

U Kliku br. 47 (svibanj, 2005.) mogli ste čitati skraćenu verziju ovog intervjua. Sada, pročitajte integralnu... ‘Jako mi se sviđa tvoj magazin. Možeš li mi...
više

intervjuEkskluzivni intervju: Tom Mes i Jasper Sharp

13.01.2005 | Marko

'Nemamo niti jednu zajedničku fotografiju. Uvijek smo na drugim kontinentima', obavještavaju nas Tom Mes i Jasper Sharp, genijalci koji su pokrenuli website Midnighteye.com,...
više

FestivaliUdine Far East Film Festival 8

30.04.2006 | Velimir

Galerija fotografija iz Udina 2006. Cro Copov high kick, sperma Shinye Tsukamota, tajne snimanja sedam filmova u jednoj godini, 'Hostel', 'Masters Of...
više

FestivaliAzijski filmski festival u Udinama

10.04.2006 | Velimir

Ove godine, program Far East Film Festa u Udinama jak je kao Schwarzenegger u 'Conanu'! Odakle početi? Recimo od Takashija Miikea, čiji će 'Imprint', zabranjena...
više


Žuti titl - promo // Bunika produkcija
Žuti titl