'Born to Fight - original verzija' (1978)

odabrao: Arminio

Konačno nabavih i to čudo! Prvi film sad već legendarnog tajlandskog kaskaderskog manijaka Panne Rittikraia i originalna verzija famoznog Panninog nazovi-remakea istog naziva iz 2004. o kojem smo već pisali (pogledati 'Arminio Grgić: osvrti' i 'Udine Far East Film Festival 7')!

VCD Ovo Pannino 'čedo' u kojem je Panna kaskader, koreograf borbi, glavni glumac, scenarist i redatelj - ma skoro pa 'one-man-show' :), film je u koji je Panna pretočio svu zaludjenost kineskim akcijadama tog vremena i koji je u svoje vrijeme bio svojevrsna prekretnica popularnog žanra akcijskog filma u Tajlandu te inspiracija mnogima za eksploziju 'kostolomnih' filmova, koji su većinom ostajali nepoznati izvan granica Tajlanda ili u sjeni tada hiperproduktivne hongkonške borilačke kinematografije (primjerice, za današnju zvijezdu tajlandske borilačke akcijade, Tonya 'Ong-Bak' Jaa ovo je bio kamen temeljac zanimanja za žanr i ono što je upravo i potaklo tada mladog Tonya da se kasnije baci u glumačke i borilačke vode, a kasnije uspije postati i štićenik svog idola Panne).

Sa novom verzijom, ovaj 'Born to Fight' ne dijeli ništa osim naziva, autora i neviđeno suludih akcijskih scena i kaskaderskih ludosti, ali sa naglaskom na borilačke vještine, a ne na pucačinu i sređivanje protivnika gimnasticiranjem kao u novoj verziji.

'Ko će prvi?Ninja-lookalike gang!

O samoj priči ne mogu puno jer VCD koji sam nabavio (a vjerojatno je i jedino postojeće izdanje ovog filma u bilo kakvom formatu) nema nikakav titl - no po onome što se može iskopati na Internetu (a i odgovara događanjima na ekranu) stvar je vrlo jednostavna: tajni agent bježi od grupe kriminalaca koji ga se žele dočepati zbog informacija koje ima a koje ih mogu uništiti. Bježi na izolirani otok gdje se skriva, ali loši momci (banda nalik na ninje :) ) ipak ga pronalaze i, u vrlo opakoj borbi, hvataju. U potragu za njim, vlasti šalju stručnjaka za borilačke vještine kako bi ga pronašao i spasio...

Standardni kliše-zaplet samo je podloga za iživljavanje u tučnjavama, jurnjavama, smrtonosnim egzibicijama i ostalom što je kasnije postao 'trademark' Panne i njegovog kaskaderskog tima u 50-tak filmova koliko su ih snimili do današnjih dana i antologijskih 'Ong-Bak' i 'Born to Fight 2004'.

Ovo sigurno boli...A i ovo...

Iako sve izgleda jako trashy i amaterski, gotovo nalik na turske klasike legende Cuneyta Arkina, ono što vas čeka rijetko da je tko snimao u to vrijeme na taj način. Tu su jako, jako sirove scene borbi koje izgledaju vrlo realno i nenamješteno, a potpuno su 'kontaktne' - zadaju se pravi udarci što se rijetko viđalo i u HK borilačkim filmovima u to vrijeme. Udara se u glavu, tijelo, iz skoka, sa zemlje, iz okreta... Pada se sa velikih visina na zemlju, obara protivnike u impresivnom obračunu na motorima pri čemu imamo prilike vidjeti i nekoliko 'letećih točaka' gdje vozači-kaskaderi lome kosti preletajući parkirana vozila u koja se zabiju pri punoj brizni ili proljeću kroz jumbo-plakate - i sve prikazano iz više kutova i slowmotionom kako nam ne bi promakao ni jedan detalj. A sve bez žica i klasičnih mjera zaštite!

'Special Stuntman Chain' :o)Na nišanu loših momaka... i opet zgodan natpis na majici! :)

I tu su obilato korištena 'zakucavanja' koljenima i laktovima (Thai-Boxing štosevi) i borbe u skoku, a ne zaboravimo ni na neugodnu scenu nokautiranja klinca, koja parira sličnoj sceni bacanja djevojčice na trijem kolibe iz remakea. Veliko finale donosi 20 minutni obračun sa motoriziranim, a onda i 'ninjoidnim' banditima koji je teško opisati riječima jer je pojedine scene šteta upropastiti opisivanjem nečega što jednostavno treba vidjeti...

Šarmantno loš dubbing i zvučni efekti (čini se da je cijeli film snimljen bez zvuka i naknadno sinkroniziran govorom i očigledno sintetičkim zvučnim efektima), narator koji uvodi u priču, 'posuđen soundtrack koji se, između ostalog, sastoji i od glazbe iz 'Ramba II' i legendarne teme iz serijala 'Miami Vice' koja ovdje svira na špici (i zbog toga mi uopće nije jasno iz koje godine je ovaj film, jer navedene teme su iz 80-ih a godina produkcije ovog čuda je 1978.!?) uz štih 70-ih i 80-ih i impresivnu sirovu akciju, vrhunska su zabava... unatoč nedostatku titla i VCD-u izrađenom iz isprane, izlizane i 4:3-cropane VHS kopije kakvih se sjećamo iz doba piratskih videoteka... :)

'Ko tebe motorom, ti njega nogom!A kako tek ovo boli...

Pa stoga - kokice, čips, flips (ili što već preferirate) u ruke, ekipu na kauč i VCD u player. Ako nekim čudom ne znate tajlandski, a trenutno nemate ni simultanog prevodioca pri ruci ( :) ), prevrtite prvi disk tek da vidite kako Panna trenira, a drugi odgledajte pozorno i to zatvorenih usta ako budete mogli.


Facebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl