head-bg-9.jpg
Online kino - postani član i gledaj cijele filmove


'633 Squadron' (1964)

Uništit ćemo Vader... Hitlera!
Uništit ćemo Vader... Hitlera!
Britanska 'Partizanska eskadrila'.

Svaka zemlja koji drobi novce na vojsku voli drobiti novce i na demonstraciju junaštva svoje militantne dike. Glavna tema ovog likovanja su pripadnici Kraljevskog ratnog zrakoplovstva. Uz to što su narodni heroji i čuvari neba, sastav im je vrlo politički korektan - uz sve što otočko bratstvo i jedinstvo nudi, tu su i pripadnici manjina kao i dragovoljci iz bivših kolonija. Svi se od reda utapaju u klišejima i stopostotno odgovaraju predrasudama. Da stvar bude nevjerovatnija, jedan od pilota ima umjetnu ruku, točnije onu grablju i baš s njom, kad ne pilotira, uvijek drži cigaretu, ili piće, ili djevojku koju je netom vješto zaveo u Pubu. Tako šarena i moćna gomilica upravlja Komarcima, opjevanim bombarderima britanske flote, a timski rad, čovjekoljublje i vjera daju im snagu u izvršenju nadljudski komplicirane misije, možda i najbitnije ikad u povijesti avijacije.

Švabe su labos za proizvodnju goriva dalekometnim projektilima smjestili u ekstremno čuvani norveški fjord. Zadatak 633. eskadrile je da u niskom letu i kroz labirint tjesnaca rokne bazu i ublaži bombardiranja rodne grude. Naravno, reda radi, mogao bi nešto pomoći i Norveški pokret otpora (zašto članovi svih Pokreta otpora, uvijek imaju smeđe ili sive sakoe / balonere, marame oko vrata i radničke kapice na glavi? Pogotovo ako su na selu u kojem, ne bi li se kamuflirali lokalnim stanovništvom, svi nose karirane košulje, hlače na hozin-tregere i ofucane kape dok voze traktor?) pa i oni nešto sudjeluju - otkrivaju super-tajne koordinate, dopisuju se Morzeom i svi umru u zasjedi.

Moraju uspjeti jer neću dobiti novu kolajnu
Moraju uspjeti jer neću dobiti novu kolajnu
Ratatatatrata Tatratat tatra
Ratatatatrata Tatratat tatra

George Lucas je priznao kako mu je sama akcija/misija bila inspiracija za kraj 'Star Wars-a'. Možda je inspiracija blaga riječ jer je doslovno prekopirao sve elemente i preselio ih u jednu daleku daleku galaksiju. Iako nema Charlesa Bronsona i Telly Savalasa da se svađaju u tenku tko je koknuo više švaba, ovo je fini komad fenomenologije, a i jedan od primjera koje je Lucas posuđivao, prije nego je počeo trančirati samog sebe.

Image Vidi trailer


Facebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
Kaufen Sie Medikamente und Viagra online ohne Rezept.