head-bg-5.jpg
Online kino - postani član i gledaj cijele filmove


'The Burrowers' (2008)

Još jedan od onih "meni dobar, al' nikom drugom nije"...

DVD ovitakNe znam je li u meni problem ili u ostatku planete, al' fakat ovo mi je sasvim OK. Možda nisam objektivan jer volim i horror i western, a posebno miksanje oba žanra - a takvih filmova ima bezobrazno malo: 'The Ravenous', 'Grey Knight', 'Curse of Demon Mountain'... (Bollov 'Bloodrayne 2' sam namjerno preskočio jer to je katastrofa iako se vidi da je Dr. Uwe mislio da radi uspješan kaubojski horror :) )... Još par opskurija koje se mogu naći na IMDBu i to je sve.

 I eto 'Burrowersa' - korektnog spoja monster movie horrora i kaubojca u kojem Indijance otpužuju za sve i svašta - od otmica do silovanja bjelkinja dok je istina ponešto drugačija - bizarna horda čudovišta koja živi pod zemljom noću ogladni pa se zažele ljudetine. I ne biraju jelovnik - vole sve vrste mesa: i crveno i bijelo i crno - časte se i Indijanerima i kaubojima uz "jaku ekološku poruku" - kao, sami smo za sve krivi jer potamanismo bizone koji su ribolikim monstrumima bili glavna poslastica. A uz sve, kauboji u ovoj situaciji bez Indijanaca nemaju šanse. Vrijedi i obrnuto iako se međusobna pomoć baš i ne svodi na ono što bi i jedni i drugi mogli pomisliti (samo toliko - da ne spoilam :) ).

KaubojiIndijanci

Ono što je naj, solidna je atmosfera koja zbilja lako uvlači gledatelja u pustare prerije Dakote druge polovine 19. stoljeća. Mislim, jasno je da, dok netko ne konstruira vremeplov i ne vidimo na svoje oči kao je stvarno izgledalo to doba, baš i nekog stopostotnog pojma nemamo kakav je tadašnji divlji zapad stvarno bio - ali ako se držimo one da Leoneovi špageti-kaubojci i Eastwoodovi klasici iz kasne faze rada ('Pale rider', 'Unforgiven'...) prestavljaju nešto najbliže tom dobu, 'The Burrowers' je onda prilično pogodio kud treba (i glumom i načinom govora i kostimima, a neke od scena - poput razgovora sa Utah Indijancima na francuskom, meni daju finu dozu realizma i instant su klasik!).

PucačinaGnjusno

A što se tiče horrora - i tu je solidan - krajnje bizarne kreature napadaju iz mraka, kreću se, izgledaju i hrane se na prilično originalan način, a prilično ih je teško likvidirati. Posebno je OK nenametljiv CGI, ali i puno lutkarskog posla tako da čudovišta nisu samo 3D karikature već su i prave lutke od plastike, gume i lateksa! Pohvalno i daleko realnije nego crtić.
Iako je finale prilično intrigantno, razočarava sam predvidiv kraj i posljednji kadrovi začinjeni skroz glupom izborom glazbene teme kojom se zatvara film. Ali sve u svemu, sasvim dobra DVD investicija od 10-tak kuna na kiosku preko puta...

ŽrtvaČudovište



Facebook komentari
Komentari (1)add comment

sandi mance said:

...
pogledao sam relativno 'davno' i meni je takoder dobro sjeo...tako da..ima nas jos kojima je film cist ok! :D
05.06.2011. u 23:26 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
Kaufen Sie Medikamente und Viagra online ohne Rezept.