head-bg-38.jpg
Online kino - postani član i gledaj cijele filmove


'Capricorn One' (1978.)

Jesmo li bili na Mjesecu? Pa naravno! I to više puta... Pa svi smo gledali snimke sletanja, šetnje Mjesečevom površinom, vožnje po Mjesecu... No, treba li vjerovati svemu što vidimo na TV-u?

DVD Još od prve misije davne 1969., postoje teze da na Mjesecu nikad nismo bili i da je sve hladnoratovska namještaljka koja je Americi trebala vratiti srušeno dostojanstvo u utrci osvajanja svemira. Poznat je i kontroverzan dokumentarac 'Did We Land on the Moon?' koji detaljno analizira vrlo interesantne činjenice koje idu u prilog tezi o lažiranju misija (iako je većina vrlo nerealna, neki izneseni 'dokazi' definitivno tjeraju na razmišljanje da li se sve stvarno dogodilo onako kako nam se prezentira).

Taj dokumentarac me upravo i potsjetio na ovaj film koji sam gledao davno, davno na TV-u a koji je i nastao dijelom inspiriran takvim teorijama i čiji scenarij je već bio razrađen 1972. godine, godine zadnje misije na Mjesec. Snimljen 6 godina kasnije, 1978, u produkciji legendarnog Sir Lew Gradea (u 70-tima, uz De Laurentiisa najpoznatijeg producenta spektakularnih naslova poput 'Kasandrinog mosta' i Zefirellijevog 'Isusa iz Nazareta' do legendarnog 'Muppet Showa'...) film obrađuje sličnu temu ali drugo svemirsko tijelo i drugu misiju - misiju osvajanja Marsa.

Trojica odabranih astronauta odbrojavaju posljednje minute prije polijetanja. Sve je spremno, uređaji prekontrolirani, odbrojavanje teče... No, iznenada dobivaju naređenje da hitno izađu iz kapsule te ih odvode na nepoznatu lokaciju u pustinji i zatvaraju u veliki hangar gdje će saznati da od misije nema ništa zbog kvara sustava za održavanje života. Raketa polijeće prazna i nitko ne zna da u njoj nema astronauta - jer igra se mora odigrati do kraja. U protivnom će NASA i cijeli projekt istraživanja svemira, koji je ionako na tankom ledu i kojem prijeti prekid priliva novca iz državne blagajne, ostati bez financijske podrške ukoliko misija propadne. U hangaru je rekonstruirana površina Marsa a astronauti trebaju odglumiti par javljanja iz orbite, sletanje i šetnju po Marsovoj površini. Unatoč protivljenju, odustajanja nema jer u protivnom, njihovim obiteljima se ne piše dobro.

Nesretna trojkaLažna šetnja

Intrigantan zaplet, odlična gluma (a ekipu čine sve sami 'klasici' - James Brolin, Sam Waterston, Elliott Gould, Hal Holbrook, Telly Savalas... čak je tu i O.J. Simpson i također solidne izvedbe), jednostavna ali efektna režija Petera Hyamsa (koji je i autor scenarija) koja povremeno briljira, posebno u drugoj polovici filma te u scenama potjere zlokobnih crnih vojnih helikoptera kroz uske klance stjenovite pustare (film sadrži neke od najopasnijih scena leta i akrobacija u opasno uskim klancima), stalna napetost, odlično građena atmosfera zavjere, fantastičan sountrack legendarnog Goldsmitha - sve to daleko nadilazi nekoliko prilično bizarnih rupa u priči, premalo efektno izveden kraj i laganu prerazvučenost spomenute druge polovice filma i ipak čini skoro pa savršenu cjelinu.

Mozak zavjereNovinar koji, naravno, sumnja :)

Od mene ovo djelce dobiva epitet odličnog trilera koji se gleda u dahu i kojeg toplo preporučujem, posebno jer se R1 widescreen DVD izdanje može naći već za sitnih 6 USD.

Ne propustiti!

BijegPotjeraFacebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
Kaufen Sie Medikamente und Viagra online ohne Rezept.