head-bg-42.jpg
Online kino - postani član i gledaj cijele filmove


'Ebola Syndrome' (1996)

Ajme! Kakva groteskna boleština! Ne znam odakle da počnem a da ne vam ne zgadim doručak/ručak/večeru... jer ovaj kineski horror/komedija/triler/štogod-da-je prelazi sve granice dobrog (i lošeg) ukusa.

Image Dakle, središnji lik priče potpuno je ludi kuhar Kai koji se ljubaka sa ženom svog šefa. Ljubaka baš i nije dobar izraz jer već u prvoj minuti filma imamo priliku vidjeti da je riječ o prilično sirovom seksu koji prekine muž, vrativši se kući prije nego što su se nadali. Raspamećen od bijesa, prebije Kaia koji se uspije obraniti i u krvavom masakru, pred očima njihove djevojčice ubije muža, njegovog kolegu, ženu masakrira, a djevojčicu zalije benzinom i pokuša zapaliti! No, u zadnji tren spašava je susjed. I sve to u prvih 8 minuta!

Kai bježi u Južnu Afriku gdje se zapošljava u jednom restoranu. Tamo se na njemu iživljava žena vlasnika restorana, a povremeno i vlasnik sam (deru se na njega, tjeraju da neprekidno radi, stalno prigovaraju...). Uskoro, u priču se vraća i djevojčica sa početka - sada odrasla osoba, stjuardesa, koja povremeno ima flashbackove i ružne snove uzrokovane traumom iz djetinjstva sa čudnim (čitaj: bizarnim) problemom - osjeća mučninu svaki put kad se nađe u Kaievoj blizini.

Image Inače, uz sve to, Kai je patološki opsjednut seksom pa u nedostatku 'prave stvari', ne preza od raznih oblika masturbacije pomoću dostupnih, ehm, sredstava (a razmislite što bi to moglo biti ako radi u restoranu...).
Da ne duljim, Kai sa svojim šefom odlazi do plemena Zulu kako bi jeftino kupili svinje. U plemenu vlada Ebola a Kai se zarazi silovanjem oboljele crnkinje. Nakon toga, tako zaražen, u naletu bijesa ubije šefa i njegovu ženu (koju prije toga, opet naravno, siluje i masakrira na kranje oduran način - zbilja ne bih detalje). Sad, ako već niste, ostavite sendviče, grickalice i sl. jer ono što slijedi je: samelje ih te od njih napravi hamburgere kojima počasti goste restorana te tako proširi zarazu po cijelom gradu!

Image Sam postaje nositelj virusa koji širi zarazu ali sam ne oboljeva - a nije toga ni svjestan!
Pravi užas počinje povratkom u Hong Kong gdje spava sa prostitutkama pa sa jednom od bivših ljubavnica i zarazi ih sve, a pri tome i veći dio grada jer svuda uokolo ostavlja izlučevine pune virusa (kiše na ljude, kopa nos, briše prste o odjeću koju razgleda u trgovini i sl.). Policija počinje potjeru pomoću djevojke koja jedina, mučninom, može pronaći Kaia i slijedi bizaran niz događaja koji se kreću od groteskne komedije, odvratnog prikaza simptoma Ebole do iznimno napetog i tragičnog raspleta na ulicama Hong Konga u kojem imamo priliku vidjeti pljuvanje kao glavno oružje protiv policije (Kai pljuje i na prolaznike šireći tako zarazu nonstop izvikujući 'Imam Ebolu! Širimo je zajedno!' držeći dijete ljubavnice kao taoca!).

Image Ovo je stvarno krajnje bizarno koncipiran film - nonstop na rubu između komedije, horrora i odvratnosti, često prelazi sve granice koje se mogu prijeći. Iako je nasilje uglavnom 'off screen', toliko je intenzivno da je prilično neugodno.
Sama gluma je povremeno toliko teatralna da je čak smiješna no Anthony Wong u ulozi Kaia je briljantan - toliko je ljigav i odvratan da vam mora biti zlo kad ga vidite, a posebno kad vidite kako širi zarazu na 'inventivne' načine. Veliko finale kao i pojedini dijelovi filma puni su 'mahnitanja' kamere i sve povremeno zbilja djeluje vrlo napeto. Neke scene su zbilja grozomorne (fotografije posljedica Ebole i obdukcija jedne od žrtava koju je stvarno teško gledati...). Redatelj je ovdje uveo i zanimljiv novitet: tzv. 'Ebola-cam' tj. kameru 'u ustima' koja prikazuje čestice sline koje izleću iz usta prema žrtvi, snimano iz usta Kaia (s obzirom da se radi o divovskim lažnim ustima i CGI slini, za razliku od ostatka filma ovo izgleda simpatično :) ).

Image Uz sve navedeno, dijalozi su vrhunac - povremeno Kai (posebno u napadu ludila) ima 'napad' govora pri čemu 'melje kao navijen' (skidam kapu autoru engleskog titla - iako je ubitačno loš i prepun gramatičkih grešaka, uspio je tekst ugurati u razumnu mjeru s obzirom na količinu izgovorenog teksta), a statistički gledano :), najviše ponavlja riječ 'bully' ('Why does she bully me?', 'You want to bully me?', 'Let 's go. He is bullying us.'   itd.), koja se, vjerovali ili ne, ponavlja jednom ili više puta praktično u svakoj rečenici koju Kai izgovara u naletu bijesa! A da ne spominem količinu međusobnog vrijeđanja i sočnih psovki koje su dio normalnog dijaloga likova i neizostavni u skoro svakoj rečenici...

Preporuka za one jačeg želuca.
I, kao što rekoh, nikako nemojte jesti dok gledate. Moglo bi vam prisjesti...


Facebook komentari
Komentari (10)add comment

norman said:

...
ovo nije film iz kine nego iz hong konga.to je kao da kažeš da je "tko pjeva,zlo ne misli" jugoslavenski film.
31.01.2007. u 11:05 h

Truba said:

...
pa nego šta je???

;D
31.01.2007. u 13:32 h

jbtito said:

zemljopis ili film
Zapravo to je kao da napišeš da je "Božić u Beču" jugoslovenski film. Na kraju krajeva svejedno jel kina ili hong kong glavno je da je film nezaboravan. Meni je najmomenat filma kad on ne zapali curicu i ode.
31.01.2007. u 22:26 h

arminio said:

...
Priznajem gresku - Hong Kong je od 1997 u sastavu Kine pa je tocna primjedba s obzirom da je film iz 1996.
01.02.2007. u 06:41 h

norman said:

...
meni je najbolja scena u ovom filmu kad snjeguljica(zaražena ebolom)brutalno siluje ljubišu samardžića(zaraženog kravljim ludilom)
07.02.2007. u 11:50 h

Kristijan Varičak said:

...
a lol..tek sad se to pogledalo??
film je odlican..
13.12.2009. u 02:37 h

Kristijan said:

...
moj bad..citam najsvjeziji i nisam niti vidio da nisam pod tom sekcijom vise..
vec sam ostao paf da se nije prije gledalo.. :)
13.12.2009. u 02:42 h

Velimir said:

...
gledalo se davno, pislao se 16. 11. 2004, a ako si bio u Zagrebu u svibnju, mogao si ga gledati u kinu, gdje smo ga doveli na Subversive Film Festival. Još je veći gušt na velikom platnu :)

http://www.zuti-titl.com/ebola-syndrome-u-kinu-u-zagrebu.html
13.12.2009. u 09:37 h

Ash said:

...
da, skuzih..zato i napisah drugu poruku ispod..bilo je pol 5 ujutro pa nisam skuzio odmah..
na zalost nisam pogledao to u kinu..iako bi bilo fora..hehe..
13.12.2009. u 15:32 h

tomislav said:

...
predobar film i glavni lik je odvratno simpatičan
09.03.2010. u 13:10 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
Kaufen Sie Medikamente und Viagra online ohne Rezept.