head-bg-15.jpg
Online kino - postani član i gledaj cijele filmove


'Deewaar' (2004)

'Let's bring our heroes home'

DVD ovitak
DVD ovitak

Iako podnaslov govori sve, vjerujem da većini nije jasno što. Pa, da pojasnim: radi se o indijskom 'Missing in Action'/'Rambo II' tipu filma, o zarobljenicima iz vremena indijsko-pakistanskog rata koji godinama zaboravljeni trunu po pakistanskim logorima dok pakistanci, naravno, negiraju svaku pomisao na tako nešto a Indijci se ne žele petljati jer su odnosi sa komšijama ionako k'o flispapir. Ali, sinu jednog od zarobljenika dozlogrdila je mlitavost indijske vlade pa odlučuje uzeti stvar u svoje ruke te upada u Pakistan kako bi našao i oslobodio oca koji već 33 godine, uz povremene neuspjele pokušaje bijega, sa svojim suborcima pokušava preživjeti surova maltretiranja i iživljavanja...

Početak impresivan (zaista, Bollywood može kad hoće), sredina mlačna uz tanašnu ljubavnu priču, zapravo, ljubavnu priču od gotovo nikakve posebne važnosti (može Bollywood kad hoće! ;) ) te uz povremeni bljesak kakvog akcijskog uleta sa nezaboravnom gore scenom ili sa jednostavno teškom patetikom koja se pamti (ma Bollywood može kad hoće :) ), songovi (izuzev par) totalno neprimjereni uništavači atmosfere (ali zato je score prva liga - rekoh li već da Bollywood može kad hoće? :) ), finale prilično intrigantno i bez kompletnog happy enda (Bollywood može...)... Sve skupa? Ni blizu 'Mission Kashmir', tematski najbližem indijskom filmu koji sam gledao i koji nije bio ovako crno-bijel u portretiranju obje strane kao što je ovaj koji dosljedno prati štih Norrisovog i Stalloneovog klasika uz neizmjernu količinu ultrapatriotizma i meganaivnosti kakvih nema ni u partizanskim filmovima! I zato je baš gledljiv! Jer da nema pretjerivanja, kakav bi to onda bio 'oslobodimo-zaboravljene-junačine-iz-šaka-sadističkih-divljaka' film?

Amitabh u jadnom stanju...
Amitabh u jadnom stanju...
Mama, ja ću da budem Rambo!
Mama, ja ću da budem Rambo!

 

A što se tiče režije, samog stila filma, koreografije akcije i dinamike uz korištenje zamrznutih kadrova i prilično neobičnih izbacivanja frameova u montaži što začudo uopće ne djeluje iritantno, prva liga odrađen posao! I da ne zaboravim, legendarni Amitabh Bachchan (Don, Shaan, Shakti, Sholay...) maestralan je k'o uvijek a sa opakim izmrcvarenim makeupom još je i bolji! Živio legendo!

 

Pakistanski 'mokri snovi'
Pakistanski 'mokri snovi'
Sadistički upravitelj dječačkog lica usred 'seanse'
Sadistički upravitelj dječačkog lica usred 'seanse'

 

Ako je Norris mogao upasti u logor i osloboditi svoje drugare, Stallone radi svojih sam potamaniti pola vijetnamske džungle a onda i demolirati vlastiti štab, može valjda i kakav mladac Indijac po svoje zarobljenike! No ne - ovdje ipak nećete vidjeti 'one-man-army' obračune - tu ipak stvari rješavaju malo drugačije pa pogledajte kako su to oni odradili u minutaži otprilike jednakoj kao Norrisova i Stalloneova zajedno... :)

 

Trio fantastikus
Trio fantastikus
Potjera u pustinji
Potjera u pustinji

 


ImageFacebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
Kaufen Sie Medikamente und Viagra online ohne Rezept.