head-bg-27.jpg
Online kino - postani član i gledaj cijele filmove


'Notre Jour Viendra' (2010)

Kitanovština uz moreStrah i prezir u zemlji giljotina.

Romain Gavras moj je trenutni favorit jer čega god se razmetni sin poznatog Coste prihvati (spot, reklama, dokumentarac) ostaje u glavi, a tijelo obuzme neka čudna nervoza i osjećaj kako nešto (opasno) nije u redu, bilo da si upravo gledao kako ciganska sirotinja pjevuši na Simian Mobile Disco; klinci u kožnjacima razbijaju sve pred sobom uz zvuke Justicea; kvartovska ekipa testira auto-zvučnike u nabrijanim pilama na dj Mehdija ili specijalci organiziraju hajku na crvenokosce ili kuruzne, kako smo ih mi zvali, uz ratničke ritmove M.I.A.-e.

A kakav mu je dugometražni prvijenac?

Suvremeni film ceste o slučajnom partnerstvu dvojice kuruznih – iskusnijeg psihijatra sa solidnim stažem maltretaže zbog drugačije boje kose i mlađeg vječno potlačenog nogometaša. Lutanjem francuskim predgrađima stariji uspijeva mlađem probuditi samopouzdanje, no odnos prelazi u nadmetanje i dokazivanje vlastite seksualnosti, a finiš putovanja metastazira u paranoični lov na trajekt za Irsku jer su tamo svi kao oni - kuruzni.

Hm... a di vam je treća prijateljica?

Najpodcjenjenije filmsko oružje svih vremena



Momenti sjete na kitanovske razglednice uz znalačku desaturaciju obojenja čak i za vedra dana što je Romainu postao stilski pečat, ali i veliki plus obzirom na količinu pretjerivanja u obojenju moderne digitalije; a na momente postaje bizarno teatralan dok razbacani likovi lutaju beskonačnom pozornicom pokušavajući definirati svoje uloge. Vincent Cassel je uvjerljiv, čak i kad pretjeruje, a malo tko danas izgleda tako upečatljivo kad obrije glavu. Mlađi kolega Olivier Barthelemy mu savršeno odgovara kao partner i suputnik, koliko zbunjeno-nezainteresiranim kontrastima u početku toliko u finom nalikovanju i eksploziji ludila pred kraj. Iako sam očekivao više elektronske glazbe jer sam valjda na to od njega navikao, zanimljiv odabir klavirskih tema dobro upotpunjuje čudno putovanje krcato testiranjem političke korektnosti i potrebom za statusom i položajem u društvu.

Gavras mlađi nije upao u zamku kao mnogi kolege do tad etablirani u kratkoj formi koji su stroboskopskim rezanjem kadrova krpali nedostatak iskustva pa si autorski uzima slobode i vremena dok gradi priču prigodno nazvanu po sloganu Irske republikanske armije Doći će i naš dan te uspijeva sagraditi veliki srednji prst modernoj mu domovini Francuskoj. La vie est merde, mes amis!



Facebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
Kaufen Sie Medikamente und Viagra online ohne Rezept.