head-bg-27.jpg
Online kino - postani član i gledaj cijele filmove


'Wisconsin Death Trip' (1999)

DVD ovitakBizarno, morbidno, fascinantno...

Igrano-dokumentarna ekranizacija istoimene knjige fotografija i novinskih članaka o malim gradićima Wisconsina s kraja 19-tog stoljeća, napućenim doseljenicima uglavnom iz Norveške i Njemačke koji već dolaskom u "obećanu zemlju" bivaju izloženi surovoj zimi, zaraznim bolestima, samoubojstvima, bizarnim ubojstvima, gladi, neimaštini, ludilu - cijelom nizu nevjerojatnih situacija ovjekovječenih novinskim izvještajima koje redatelj James Marsh (najpoznatiji po fantastičnom i Oscarom nagrađenom dokumentarcu 'Man On Wire') ovdje rekonstruira autentičnim fotografijama ljudi, prizora života i smrti (posebno iznimno neugodnih posmrtnih fotografija djece) tog vremena i igranim dijelovima snimljenim u crno bijeloj fotografiji, lagano usporenim snimkom i visoko stiliziranom kamerom što daje totalno nadrealan izgled ionako nevjerojatnim situacijama koje prati naracija, zapravo čitanje novinskih članaka (Ian Holm ovdje u ulozi novinara i naratora). Sve skupa ispresjecano je kolor snimkama Black River Fallsa (jednog od gradića koji je protagonist filma i o kojem se najviše priča) danas i laganim povlačenjem paralela s njegovom poviješću.

Samoubojstvo...Život...
Jedini nedostatak je gotovo totalna odsutnost pozitivnih priča - tek jedna, dvije koje na kraju svejedno završe tragično. Šteta, jer Wisconsin je već na lošem glasu zbog Eda Geina tako da je ovdje moglo biti i nešto toplijih stvari, a ne samo morbidnosti i bizarluka. No iovako je ovo fascinantna dokudrama koje se ni Herzog ne bi postidio jer Marsh mu ovdje zbilja konkurira i stilski i narativno.

Ludilo...Smrt...
Tartanovo UK DVD izdanje katastrofalne je slike, a sadrži nešto dodataka (vrlo interesantni making of, izbačene scene i audio komentar)

 

 

 



Facebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
Kaufen Sie Medikamente und Viagra online ohne Rezept.