head-bg-20.jpg
Online kino - postani član i gledaj cijele filmove


Zinda Laash (1967)

ImageBiser iz Pakistana - film koji je bio zaboravljen gotovo 40 godina, prvi pakistanski horror snimljen daleke 1967., u to vrijeme revolucionaran i skandalozan te prvi film koji je u Pakistanu dobio oznaku ‘A’ (‘Adult’) i to nakon natezanja sa cenzurom koja ga je prvo zabranila, a onda nakon protesta producenata ipak pustila.

Zapitat ćete se: ‘Što to ima u tom filmu da je bio toliko skandalozan’? U načelu - ništa! No, za pakistanske standarde iz 60-ih, puno toga... Priča je to o vampirima i već sama činjenica da glavni junak hipnotizira žene i pije im krv bila je skandalozna za tadašnje pakistansko društvo.

Kako piše na uvodnoj špici, adaptacija je to Stokerovog ‘Dracule’ iako se uopće ne mogu povući paralele između radnje filma i radnje romana. Naime, glavni junak je profesor Tabani koji u svom laboratoriju otkriva napitak za vječni život. Popivši ga umire i ponovo oživljava kao vampir. Prva žrtva mu je njegova punašna asistentica, a slijedeća doktor Aqil koji zaluta u kuću... I tako se užas (uz jako teatralnu glumu, grozan soundtrack i naravno, puno pjesme i plesa - klasičnih i obaveznih dodataka bollywoodskih i lollywoodskih filmova) nastavlja do klasičnog kraja u kojem pakistanski Dracula u obračunu sa ‘pakistanskim Van Heslingom’ izvlači deblji kraj.

Osnovni problem filma je (kao što rekoh) jako, jako loš soundtrack - tj. da budem precizniji, tragikomičan! Naime, neke potencijalno izvrsne scene upropaštene su lošim izborom glazbe. Primjer je već sama uvodna špica koja se sastoji od prizora u kojima prof. Tabani alias Dracula napada žene i siše im krv uz njihove užasnute vriskove - a sve uz podlogu pjesme (vjerovali ili ne): ‘Lady Of Spain I Adore You’ !?!?!? Ili, scena nakon špice kada se dr. Aqil približava kući popraćena je ‘La Cucharacom’! Pa scena u kojoj Tabanijeva asistentica zavodi Aqila u kojoj ‘svira’ ljigavi ‘hotelski’ sentiš (kakav se čuje s ljetnih pozornica jadranskih hotela :) )...

Sljedeći problem je hrpa ultrastupidnih klišea koji su ubačeni da se ‘održi korak’ s vampirskim žanrom - primjerice, prof. Tabani nakon što se pretvori u vampira, pojavljuje se isključivo s plaštom a'la Cristopher Lee - a do tada je bio sasvim normalno obučen!? Ili - prikazivanje nacrtanih šišmiša, jer valjda nisu imali novaca za gumene... pa fraza ‘Creatures of the night...’, zavijanje vukova (a kuća je u predgrađu) itd.itd.itd.

Image Sve u svemu, gotovo amaterska realizacija i naivnost frcaju na sve strane! No, ne uzimajte im to za zlo. Naime, DVD sadrži novosnimljene intervjue s još uvijek živim članovima ekipe, koji pojašnjavaju zašto sve izgleda kako izgleda - naime, bio je to pionirski pokušaj snimanja horrora u stilu zapadnih vampirskih filmova, no zbog nepostojanja tradicije vampirskih priča u Pakistanu, nastanak vampira je prikazan kao neuspjeli pokušaj postizanja besmrtnosti. Čak i uvodni tekst koji navodi kako jedino Bog može odrediti tko će živjeti, a tko umrijeti ubačen je kako se s ovakvom temom ne bi provocirala jaka vjerska zajednica Pakistana (pa se sve svodi na Božju kaznu) ... Opravdan je i nebulozan soundtrack - jednostavno, tada im se sve to činilo kao odličan izbor, što iz današnje perspektive djeluje smiješno (otprilike kao i Murnauovo korištenje ubrzanih snimaka u Nosfetaruu iz 1922., s kojima je htio postići jezovitost, dok se danas ubrzani snimak koristi za upravo suprotno - postizanje smiješnih situacija).

DVD je vrlo luksuzno izdanje i uz film sadrži komentar Omara Khana, filmskog kritičara i velikog poznavatelja pakistanske kinematografije, koji je i pronašao negative u skladištu jednog pakistanskog studija (i s kojim sam BTW, prije par mjeseci dogovarao jedan trade! Svašta...) te opisuje samu restauraciju prilično propalog negativa (priložen je i audio zapis jedne cijele glazbene točke koja je bila potpuno uništena i nije mogla biti restaurirana i vraćena u film, a audio zapis je preuzet s LP-a sa soundtrackom!). Tu je su i već spomenuti intervjui, foto galerija, fotografije originalnih pojašnjenja cenzorske klasifikacije (inače, urnebesno smiješno, jer su razlozi davanja ‘Adult’ certifikata totalno stupidni za današnje vrijeme :) ) te polusatni dokumentarac o pakistanskim horrorima nakon kojeg ćete poželjeti nabaviti još ponešto od ‘horror from the depth of subcontinent’, kako kaže trailer...


Facebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
Kaufen Sie Medikamente und Viagra online ohne Rezept.