head-bg-28.jpg
Online kino - postani član i gledaj cijele filmove


'Zombie 90' (1991)

Za nekoga će ovo biti jako degutantan, odvratan i šokantan film. Za druge udarena 'gore' zabava. Treći će ga smatrati smećem i neće ga ni pogledati nakon čitanja ovog uvoda... I svi su u pravu. Jer ovo je, brate, Schnaas! Legenda njemačke kućne-trash-gore produkcije!

Image Sve navedeno stoji - i stvarno degutantno, i vrlo šokantno, i iznimno odvratno i ubitačno očajno - ali, ako sve shvatite kao posve neozbiljnu zajebanciju (kako i Schnaas shvaća :) ) unatoč hektolitrima krvi i nekim relativno realnim scenama komadanja svega živog i neživog, nećete se prestati smijati od početka do kraja (pri kraju čak i više količinom gluposti koja eksponencijalno raste :))) )

A nebuloze počinju već prvim kadrovima: avion sa nekakvim kemikalijama se sruši. Kemikalije su naravno, pune supstance od kojeg jednostavno postaneš zombi. Dva doktora kreću u istražiti što se zbiva a pred kraj sve prelazi u 'gorefest dream sequence' (!?). Ma kažem, klasik nad klasicima!

Ono što impresionira je mali broj 'glumaca' (zašto pod navodnicima? Kad pogledate, stavit ćete i duple :) ) i stoga neminovnost da isti glume i zombije i žrtve. No, to ne bi bio problem da to ne rade krivim redom: ne nakon što su stradali pa se pretvorili u zombije (što bi bilo logično s obzirom na tradicijske obrade ove teme) već prije... Ni to možda ne bi bio problem da ne sudjeluju i glavni likovi koje je nemoguće ne prepoznati unatoč zombi 'maskama' (opet navodnici :) )

Image Zatim tu imamo: gole debele švabice koje vrište kao da se smiju (štoviše, zakleo bih se da se smiju, tj. vrisak prelazi u, valjda, nenamjeran smijeh a to naravno izaziva smijeh i kod gledatelja :) ), dubbing koji je stvarno namjerna sprdačina - muški glasovi sinkroniziraju ženske likove i sl. a dijalozi su tipa (pazite sad):

-'Idem srati.'
-'Koja magla! Tko je prdnuo?'
-'Evo ga Morrison i Hendrix'
(ugledavši 2 zombija)... :))) )

Ludilo! Osim toga, engleski dubbing je i jedini pravi dubbing jer njemački zvuk koji postoji na DVD izdanju uopće nije obrađen tj. zvuk je originalni zvučni zapis iz kamere sa svim okolnim šumovima i, čak, uputama Schnaasa! Pa gledanje uz njemački audio zapis daje sasvim novu dimenziju filmu: npr. scene vitlanja motorkom koja uopće nije upaljena (ne čuje se motor), paljenje radio prijemnika a nema zvuka, komadanje žrtava uz 'Schnell! Schnell! Sehr gut!' komentare redatelja i sl. .. :))))

Image Dalje: FX je KATASTROFA! Znam da je amaterski ali ovo je amaterskije od amaterskijeg! Primjer: lažni ekstremiteti su valjda nabavljeni od lutaka iz izloga, iznutrice su većinom zavoji namočeni u sirup od višnje (mislim, tako izgledaju pa pretpostavljam da to i jesu :) ), u jednoj sceni koja je krajnje bizarna, a sadrži napad zombija na ženu u invalidskim kolicima s bebom u naručju, korištena je plastična dječija lutka što ne može a ne izazvati urnebesni smijeh (ali da je drugačije, ionako bi bilo stvarno previše degutantno s obzirom na događanja na ekranu) itd. itd. itd.
No, prva 'fake body' scena s upotrebom motorke i pogibija jednog od glavnih 'doktora' (duhovito i očigledno u stilu sličnih scena iz 'Bad Taste'/'Braindead' Jacksonovih eskapada uz malo 'Shogun Assassin' 'toucha'), nisu loše ispali. Tu skidam kapu. Ostalo je čisti (i simpatični) očaj...
I još kao kruna svega: kraj kao totalni ripoff Fulcijevog 'Zombie' uz 'supercool' komentar i špicu rađenu, valjda, na dobroj staroj Amigi (svojevremeno vrlo popularno i kod drugih autora ovakve 'produkcije' :) )...

Sam Schnaas se, naravno, pojavljuje kao cameo u 2 scene (koliko sam zapazio), a između ostalog i kao zombi u zadnjoj 'gore' sceni...

ImageImage

DVD izdanje bogato je dodacima: izbačene scene, malo 'behind the scene' sekvenci i snimka sa 'svjetske premijere' (O da! Ozbiljno su to shvatili! |oD )

Sve u svemu, očajan i do bola zabavan home-made 'ultragore' video, idealan 'party movie' za sve ljubitelje Schnaasa i 'gore' trešijade... i onima koji će to tek postati.


Facebook komentari
Komentari (1)add comment

Jurica said:

...
Ovaj film mi doma već dugo stoji i nikak da pogledam al nakon ovog rivjua odma posle posla se bacam na gledanje, nema smisla da se gledanje takvog zlata odgađa :D
03.05.2010. u 03:45 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
Kaufen Sie Medikamente und Viagra online ohne Rezept.