'Doomsday' (2008)
  Autor: Velimir 03.05.2008

Topli obrok je serviran
Topli obrok je serviran
'Grindhouse' Neila Marshalla!

Akcijski hibridi osamdesetih jedan su od najboljih filmskih fenomena svih vremena, a očito je da se s time slaže i dobri stari Neil Marshall, koji je nakon svog horor masterpisa 'The Descent' složio upravo posvetu starim 'futurističkim akcijskim trilerima s elementima horora'. 'Doomsday' je tako priča o postapokaliptičnoj Škotskoj pretvorenoj u divovsku karantenu nakon smrtonosnog virusa (o da, još jedna infekcijska spika) i potrazi za lijekom, zapravo kompilacija svega na potezu od talijanskih eksploatacijskih klasika (poput oba dijela 'The New Gladiators') i opusa Larryja Cohena preko 'Mad Maxa' do 'Bijega do iz New Yorka' (dva lika u filmu zovu se Miller i Carpenter – izravna posveta redateljima, naravno). Glavna junakinja zapravo i je ženski Snake Plissken (Eden Sinclair, a glumi ju Rhona Mitra, koja liči malo i na Kate Backinsale), samo što umjesto poveza ima umjetno oko – kameru koju može izvaditi i baciti u prostoriju da izvidi što se događa prije nego uđe u nju.

Etetika, poetika i soundtrack osamdesetih, zajedno s goreom i litrama krvi čine 'Doomsday' nostalgičnim tripom u koji je Marshall natrucao stvarno sve što se da natrucati: bleksploatacijsku gangsterku, sisatu golu plavušu u kadi sa sačmaricom, panksploatacijske cheesy negativce, preglumljavanje glavnog bed gaja, Boba Hoskinsa i Malcolma McDowella, mačevanje dvije seksi cure, fascinantno eksplicitni kanibalizam, gnojne čireve, gaženja i rezanja, kasapljenja sjekirama i mecima velikog kalibra, jurnjavu na kroserima pa čak i crnog viteza na bijelom konju, kada se film na polovici odjednom pretvori u jebeni 'Mač kralja Arthura'! A tu je i briljantna finalna 'Drumski ratnik' jurnjava!

Rezultat je beskompromisno zabavni flashback u naša djetinjstva, ali iskreno, stvarno ne znam tko je Marshallu dao pare za nešto takvo. Ali svaka čast da je.

Virus je opak, nema šale
Virus je opak, nema šale
Opaka, opasna i seksi
Opaka, opasna i seksi

Image

 Komentari (11)

ah ako tarantino može da radi svoje hommage najdražim žanrovima,radit grindhouse filmove,e onda može i marshal..a več sma na počekut mislio da čemo dobit novi 28 dana/tjedana kasnije..kako sam se samo iznenadio :-)
04.05.2008. u 10:04 h

80 - te, krv, utroba, grindhouse, nell marshal, cure, kanibalizam, čirevi, homamge omiljenim filmovima - e to je pravi film za mene. Znao sam čim sam vidio posvetu 80 - tima. smilies/grin.gif smilies/grin.gif
04.05.2008. u 21:56 h

@ movieworld - hehehe...a ni si li ti nebrojeno puta izjavio kako ne voliš hommageove/posvete drugim filmovima smilies/grin.gif smilies/grin.gif
05.05.2008. u 10:45 h

sad sam gledao malo profil od marshalla.piše,režira i još montira svoje filmove..lijepo
05.05.2008. u 10:59 h

80 - te, krv, utroba, grindhouse, nell marshal, cure, kanibalizam, čirevi

ma ovo je i više nego dovoljno da pogledam film i dam priliku. smilies/grin.gif A i vidio sam trailer. Samo ću malo čekati bolju kvalitetu, čujem da je zvuk slab.
05.05.2008. u 19:58 h

"čujem da je zvuk slab."

istina...
05.05.2008. u 19:59 h

ali zato samo pojačat do kraja.a i ima hr subtitle pa nije problem smilies/wink.gif
05.05.2008. u 22:14 h

Ja živim u zgradi, pa je problem. smilies/grin.gif
06.05.2008. u 17:07 h

ah ja sve filmove gledam na slušalice smilies/grin.gif
06.05.2008. u 20:55 h

Jednako kao što se godina 1967. u filmskim krugovima pamti kao godina u kojoj su nastali 'The Graduate' i 'Bonnie and Clyde', tako će 2008. ostati zapamćena po druga dva masterpisa koji će zasigurno ući u filmske udžbenike i godinama biti proučavani od strane filmskih povjesničara, a to su '10,000 BC' i 'Doomsday'.
No, jednako kao i u slučaju 'Citizen Kane', trebat će proći desetljeća da se počne uviđati njihov značaj.

Jedna od stvari po kojoj će se 'Doomsday' definitivno pamtiti jest broj filmova kojima se njime odaje homage.
Naime, nakon što je u 'Dog Soldiers' odao homage gotovo sve i jednom značajnijem monster filmu snimljenom od '68., Marshall se ovim filmom, i po broju i po raznolikosti (postapokaliptični akcići su tek djelić spektra) referiranih filmova, opasno približio rekorderu Tarantinu i njegovom 'Pulp Fictionu' (zanimljivo je da je kroz lik Gimpa i 'Fictionu' odan homage).
Mene su, inače, posebno obradovali homage 'The Warriorsima' (kad ih pankeri ganjaju autobusom, i onda se ovi spase skokom u vlak) i 'The Last Boy Scoutu' (Touch me again, and I'll kill ya!).

Drugi rekord koji je ozbiljno ugrožen je rekord u kategoriji 'Film s najvećim brojem WTF trenutaka'.
Ne znam tko ga trenutno drži, ali nakon ovog ludila neće još dugo.

Da ne duljim, 'Doomsday' je film prema kojem 'Planet Terror' djeluje poput dokumentarca, odnosno ovo je film kojeg se ne može uvjerljivo prepričati, već ga morate pogledati da biste vjerovali.
09.05.2008. u 02:00 h

Je, pogledao sam i oduševljen sam. smilies/cheesy.gif Ma vidim da ima više hommageova, ali primijetio sam tek par. Ma više sam uživao u tom filmu u kojem akcija skoro da nikada ne prestaje. Svaki čas se nešto događa. Ako bi se snimao remake mad maxa, obavezno Neil marshal za redatelja. Najviše film pamtim po onoj sceni vožnje, presavršeno. smilies/grin.gif
11.05.2008. u 17:18 h

Napišite komentar
Morate biti prijavljeni da biste mogli poslati komentar. Molimo vas da se registrirate ukoliko nemate već otvoren korisnički račun.
busy
 

[ Na vrh stranice ]   

Žuti titl TV - najsvježiji

Marlboro Man vs Zombie(s) (2008) - TeaserGonzo Trailer HD
Last Hour - Kralj kokainaCharlie Rose - QUENTIN TARANTINO

Trenutni posjetitelji:

Korisnika online: 1
  • FiLiM

Prijava / registracija

Naruči online




Žuti titl - drugačija filmska
enciklopedija


Povratak Žutog titla
ukoričeni filmski zabavnik


Katane, lignja, bradavice
Vodič kroz japanski film


Jegulje, grah, bukkake
Vodič kroz japanske seks fetiše


Incident7

Hitovi - YesAsia

RSS hrana