'Fiend Without A Face' (1958)

odabrao: Arminio

Što reći o filmu čiji DVD omot krasi slika kreature nalik na divovski mozak sa pipcima koja prijeti grupici uspaničenih ljudi?
Ništa osim – 'to moram gledati!'


Fiend without a Face

I tako, zanimljiv (ehm :) ) omot natjerao me da nabavim i pogledam 'Fiend Without a Face'.

O čemu se radi?

U okolici malog mjesta, blizu vojne baze koja vrši eksperimente s radarom pomoću atomske centrale (ne pitajte me za detalje jer nije jasno kakve veze ima jedno s drugim, ali nije ni važno jer opako zvuči :) ), misteriozno počinju umirati stanovnici. Sve žrtve ubijene su na krajnje bizaran način - kroz male rupice na zatiljku isisan im je mozak i leđna moždina! Odmah padne sumnja da se radi o nekakvoj životinji ili luđaku pa kreće potraga za ubojicom. No, stvari nisu kakvim se čine... 'Kičmeno/moždani vampir' (u slobodnom prijevodu :) ), nije ljudsko biće vec nešto puno gore i nezamislivo UŽASNOOOOOoooOO....

Ako ovo zvuči stupidno, u pravu ste - film vrvi vrlo glupim obratima i povremeno nadasve stupidnim dijalozima tipa:

- 'Siguran sam da je za to odgovoran profesor!'
- 'Zašto?'
-'Imam takav osjećaj...'


:)))

UŽASNOOOOOoooOO.... No, šalu na stranu, ovaj 'trashy' SF horror iz 1958 prilično je hrabar u prikazivanju 'gore' (pod višestrukim navodnicima, naravno :) ) scena - naime, neke od vrlo krvavih i ljigavih sekvenci uništenja bića su vrlo eksplicitne za 1958. (šteta sto film nije u boji, he he :) ) FX se bazira na kombinaciji stop motiona i live actiona koji su začuđujuće dobro ukomponirani jedno u drugo. Konačni obračun sa 'kičmeno/moždanim...' je izuzetno zabavan i fascinantan sa tehničke strane (B produkcija iz 1958.!) i to je najbolje što film nudi (odlična tehnička dotjeranost za - ponavljam - 1958 i niski budžet).

Kao zanimljivost, u naslovnoj ulozi pojavljuje se Marshal Thompson – znalcima poznat iz serije 'Daktari'!

Aarghghhghhhhh... Uglavnom, bolji od večine sličnih SF ludorija iz tog doba sa čudovišnim kreaturama koje teroriziraju ljude. Ovdje bar nije čovjek u kostimu koji paradira uokolo vičući 'Oarh! Oarh! Grrrr!' |-)

Dakle, ako volite trash klasike iz 50-ih, vrijedi sitne love za koju se može naći relativno pristojno UK izdanje – doduše 4:3 pan&scan i bez dodataka (za razliku od basnoslovno skupog Criterionovog u originalnom 1.66:1 formatu slike sa hrpetinom dodataka, čak i audio komentarom itd.) no to ne umanjuje doživljaj jer su svi kadrovi snimani 'centrirano' pa ionako u dijelu slike koji je 'odrezan' nema ničega (uglavnom prazan prostor u sceni i sl.).

Koju god verziju gledali, dojam će svejedno biti isti... Barem sam se fino nasmijao iako to tvorcima nije bila namjera.


Facebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 2 tjedana
Prije 3 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl