'God's Puzzle' (2008)

odabrao: Velimir


Fizika nikada nije bila više seksi
Fizika nikada nije bila više seksi
Miike u svijetu fizike i problematičnih tinejdžera – ali...

...ali, ali – ipak je to Miike, a njegovi teen filmovi uvijek su svjetlosnim godinama drugačiji od onih na koje smo navikli šopajući se američkim proizvodima.

'God's Puzzle' propustio sam lani u Cannesu iz vrlo prozaičnog razloga – projekcija je bila u devet ujutro, a ja sam legao spavati (ili bolje reći, kolabirao, hehe) oko sedam pa nije bilo šanse da se ustanem... No eto nas godinu i nešto sitno dana kasnije, kada 'God's Puzzle' kruži internetom.

Za početak, da citiram našeg prijatelja Toma mesa: 'To wish for Miike to go back to cranking out Dead or Alives and Auditions on a bi-monthly basis is like wishing for tomatoes to still taste the way they did before your country joined the European Union - that era, I'm afraid, has passed.' No kao i Mes u nastavku svog sjajnog teksta na Midnighteye.com, smatram da ovo, iako se na prvi pogled čini posve drugačijim od očekivanja nostalgičara, jest u neku ruku 'tipični Miike', ali i još tipičniji Masa Nakamura, scenarist koji je adaptirao roman, a osim 'God's Puzzle' potpisao scenarije za neke od najboljih Miikeovih filmova ikada.

Fizika, kvantna teorija, Higgsov bozon i tinejdžerske ljubavi u jednom paketu? Čudan je ovo film, ali i dobar, dosta dobar, koliko i naporan i zbunjujuć. Onako kako je 'Izo' propitkivao metafizičke i egzistencijalističke probleme katanom i goreom, tako ovaj koristi visokobudžetni teen format, pomaknut klasičnim Miikeovim intervencijama, ne bi li ispričao priču o kreiranju svemira u školskom laboratoriju i kraju svijeta uzrokovan znanošću koja je izmakla kontroli. Ali i smislu života i položaju čovjeka u svemiru.

Ambiciozno ispod kore, zabavno na površini, a čak i pomalo edukativno.

Bondage znanost
Bondage znanost
Miike se igra
Miike se igra

ImageFacebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije 2 tjedana
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl