'Green Mind, Metal Bats' (2006)

odabrao: Velimir


Život nije lak
Život nije lak
Film o bejzbolu koji to nije.

Iliti, je onoliko koliko je to bio, recimo, Kitanov 'Boiling Point', samo minus jakuze, a plus sjajna psihološka drama na kvadrat. Novi film sada već iznimno cijenjenog redatelja po imenu Kazuyoshi Kumakiri, čovjeka koji je počeo kao mladac s odličnim političkim gorefestom 'Kichiku', a potom prešao u genijalne arthouse vode s remek-djelima kakav je 'Antenna'. Negdje na estetskoj i autorskoj liniji potonjeg nalazi se i ovaj, priča o ljudima, bejzbolu i ludilu svakodnevice u uvijek tihom, ali nikad pretjerano dosadnom Japanu izvan jurnjave kaosa megalopolisa.

Glavni antijunak je Numba, smotan, šutljiv i naivan nerd koji sanja o profesionalnoj bejzbolskoj karijeri, danonoćno vježbajući mahanje palicom. Njegov prijatelj iz škole danas je policajac, no dok Numba ševi ludu alkoholičarku i pljačka po cesti, prijatelj u uniformi čini se još luđi i gori od dvojca koji bi trebao biti kriminalan. Trojac spaja bejzbol, ali istodobno i razdvaja previše toga.

Fenomenalno snimljen, beskrajno atmosferičan, s klasičnim upadima besmislenog humora i nasilja, 'Green Mind, Metal Bats' je jedan od onih modernih japanskih filmova koji se jednostavno ne propuštaju. Ja nisam pa nemojte ni vi.

Ples bez zvijezda
Ples bez zvijezda
Sreća je u malim stvarima
Sreća je u malim stvarima

ImageFacebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 2 tjedana
Prije 3 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl