'Hatchet' (2006)

odabrao: Velimir


Razgibavanje čeljusti
Razgibavanje čeljusti
Jednog dana netko će ispisati knjige o tome što se sve događalo u tom velikom  revivalu horora u posljednjih nekoliko godina, a mi ćemo ih kao starci koji su (pre)živjeli i originale i sve ove nasljednike, kopije, nastavke, remakeove i posvete, s guštom čitati te objašnjavati unucima kako su stvari funkcionirale, iz prve ruke, ili bolje reći iz prvih očiju.

Hoćemo li pri tome razgovarati i o ovom filmu? Zasigurno, ali ne zato što je toliko dobar (dobar je, ali ne baš toliko), već zato što je jedan od onih koji se, kao i bezbrojni naslovi nastali u zadnjih godinu, dvije, itekako oslanja o tradiciju i fanovštinu.

Iako 'Hatchet' izgleda kao dobra epizoda TV serije, skromni mali filmić s generičkom idejom i odličnim klanjem, trudi se izgraditi mit na plećima vlastitog mitološkog kilera – Victor Crowley jedan je od koljača koji se golim rukama snalazi bolje nego drugi noževima i sjekirama (iako mu ni s alatima ne ide loše), a kojeg glumi Kane Hodder, nabildanko poznat i po ulozi Jasona u poodmaklom životu 'Petka 13'.

Trebate još dokaza da je 'Hatchet' proizvod fanova za fanove? Ubacite u smjesu činjenicu da su svoju minutažu dobili Robert Englund i Tony Todd, bez kojih niti jedan moderni hommage-horor ne može proći, i sve je jasno. A priča je i ovdje samo nužni kostur – skupina turista dolazi u New Orleans  na karneval, a završava u močvari s glavom u torbi – za vrlo dobre, pače izvrsne gore scene.

Zbog količine iracionalnosti i predvidivosti, 'Hatchet' je dijelom i survivalist-slasher parodija, ali kilavi humor i šlampavost na stranu – klanje je svrha dovoljna za postojanje i gledanje ovih osamdesetak minuta.

Girls gone wild
Girls gone wild
Victor Crowley, starog Crowleyja sin
Victor Crowley, starog Crowleyja sin

ImageFacebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 2 tjedana
Prije 3 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl