'His Name Was Jason' (2009)

odabrao: Velimir


Džejson
Džejson
Sve što ste ikada htjeli znati o jednom od najvažnijih slashera svih vremena.

Nagledao sam se dokumentaraca o 'Petku 13' i u njima uživao više nego u samim filmovima – nikad nisam bio osobito impresioniran sa samom franšizom pa je ta činjenica donekle razumljiva, ako zanemarimo drugu činjenicu, ona koja ukazuje na to da sam gledao sve dokumentarne priloge mitu u kojem nikada nisam nešto osobito uživao...

Najnoviji, sat i pol dugi 'Friday The 13th' dokumentarac dolazi iz radionice starih legendi iz Anchor Baya, koji su unajmili staru legendu Toma Savinija da bude domaćin seciranja cijele stvari. Oboje fino kapitaliziraju ne samo na godišnjici, već i na činjenici da je upravo sada u distribuciju krenuo remake, jedan od mnogih koji će tek otvoriti novu sezonu (danas je potvrđeno da se na ljeto kreće snimati nova 'Strava u Ulici brijestova', no to je već neka druga priča...).

Ukratko, sve što očekujete da ćete vidjeti u 'His Name Was Jason – 30 Years Of Friday The 13th', vidjet ćete: dokumentarac počinje laganom šetnjom kroz sve nastavke i onda ulazi dublje u analizu fenomena, korak po korak, kroz more razgovora sa svim glavnim protagonistima duge povijesti projekta (12 filmova u 30 godina). Ima svojih mana, kao što je pretjerana vrckavost i nabrijanost pojedinih dijelova, ali valjda tako mora biti kad radiš za novu generaciju.

Razgovori, inserti, arhivske fotke... Solidna zabava za fanove horora (ne nužno i samog serijala kao takvog) i pristojna lektira za klince koji tek trebaju naučiti važnost povijesnog statusa serijala koji je uvijek bio fascinantan mit, a što je bilo i ostalo važnije od kvalitete samih filmova. U čemu i leži dobar dio njihovih kvaliteta, na kraju krajeva.

Najbolje strane (obje) 'Petka trinaestog'
Najbolje strane (obje) 'Petka trinaestog'
Savini i plišani prijatelj
Savini i plišani prijatelj

ImageFacebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 2 tjedana
Prije 3 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl