'Hora' (2009)

odabrao: Velimir


Crijeva vadim, ruke mi krvaveeee
Crijeva vadim, ruke mi krvaveeee
Moderni norveški rape & revenge, posve vjeran receptu.

Zapravo, ne baš pretjerano prikrivena krađa jednog od očeva i majki žanra, legendarnog 'I Spit On Your Grave', s istim temeljnim sinopsisom – mlada književnica odlazi na selo pisati svoj roman u miru, no mira nema kad su krvožedne seljačine željne silovanja i maltretiranja u blizini. Samo ovog puta bez američkog šljama – u igri su Norvežani, ali svejedno posloženi po klasičnom, sto puta viđenom konceptu nasilnih psihopata i jednog stidljivog retardiranog manijaka.

Snimljen digitalkom za ništa love, 'Hora' je mogao biti totalna katastrofa i tek još jedan u nizu, ali mladi eksploatacijski redatelj Reinert Kiil ipak zna kako iskoristiti ono što može pa režira sasvim pristojan, iako ne pretjerano impresivan gotovo-pa-bezbudžetni dugometražac (ipak su tu zvijezda sapunica i porno glumica, ali vjerojatno volonterski), puno gledljiviji od velikog broja raznih STV jeftinjava sličnog tipa, iako s nekim klasičnim manama: gluma je OK, iako casting baš i ne u cijelosti, a glazbe ima previše i puno bi bolje legla bolja atmosfera od silovanja soundtracka. Da ne spominjem da se prvoj polovini ništa ne događa, a slike baš nisu toliko lijepe da bi uživali u poetici seoskog života i povremenim pokušajima stvaranja jeze kroz krvave noćne more (neuspjelo) i posjete čudaka (donekle uspjelo).

Silovanja su mračna, iako na trenutke karikaturalna, dakle ne 'Straw Dogs' mračna, zbog bizarnih kratkih kadrova zabijanja noža u spolovilo i turbo krupnim (čitaj: ginekološko-nadrealnim) prikazom analne destrukcije. Osveta je klasična kulminacija, sa solidnim kućnim efektima – rezanje trbuha i penisa škarama za živicu, vađenje crijeva rukama, sačmarica, spaljivanje... Dajte Reinertu pravu lovu pa da vidimo što će tek onda napraviti!

Katatonija prije eksplozije
Katatonija prije eksplozije
Bez milosti
Bez milosti

ImageFacebook komentari
Komentari (2)add comment

Zeljko said:

...
iskreno rečeno... bez obmanjivanja sebe i drugih

ja sam više umoran od ovih naslova... kaće nešto originalno :D o čemu ću razmišljati danima poslije gledanja a ne da se ne sjećam za 2 sata šta sam gledao...

nisam ovo gledao niti planiram :D
13.02.2010. u 18:38 h

Velimir said:

...
eksploatacija danas ne može biti originalna da ga jeb*š.... :)
13.02.2010. u 18:44 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 2 tjedana
Prije 3 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl