'I, Zombie' (1998)

odabrao: Arminio

Ako u tražilicu IMDB-a upišete 'zombie', već na prvoj stranici dobit ćete preko 100 rezultata. Jedan od njih je i 'I, Zombie - 'najdrukčiji' među jednakima.

DVD I dok drugi prikazuju zombije kao produkt voodoo vradžbina, tj. ono što u stvari, prema legendi, i jesu, drugi se bave virusom koji se prenosi tjelesnim tekućinama i ugrizom a neki opet, vanzemaljskim razlozima... I većini je zajedničko da žrtva umre i ubrzo oživi kao rob gospodaru (voodoo varijanta - rjeđe) ili ljudskog mesa gladno čudovište (klasična varijanta - češće). 'I, Zombie' ide u drugačijem smijeru - zapravo, čini se da je naslov prilično promašen jer nesretni Mark na sakupljanju uzoraka kojekakve mahovine za svoj doktorat, u šumi igrom slučaja postaje žrtva ugriza žene u poluraspadnutom stanju i nakon toga, život mu se u potpunosti mijenja - iz dana u dan, njegovo tijelo sve više truli i propada, glad za ljudskim mesom se povećava, javljaju se strašne halucinacije, more i vizije a sva ta agonija i metamorfoza u odvratnu poluraspadnutu kreaturu traje mjesecima!

Iako očito baš nema veze sa zombijima i šteta je što mu je 'The Chronicles Of Pain' samo podnaslov (jer upravo on zorno opisuje film), sve to ne smeta da ovo bude fino, malo, intrigantno, šokantno i vrlo tužno djelce snimljeno iz prvog lica koje prikazuje posljednje mjesece jednog takvog 'zombija' (pod debelim navodnicima, jasno je zašto :) ) - zapravo nesretnika zaraženog nekakvim virusom koji nepovratno uništava tijelo i tjera na ljudoždersku glad. Sav očaj stanja, strašne krize pri pokušaju prestanka 'hranjenja', grozne noćne more, dokumentiranje

Idila......nije potrajala

cijele grozote u diktafon, flashevi dokumentaristički snimljenih intervjua sa dotadašnjim prijateljima i djevojkom koji se pitaju gdje je nestao tog kobnog dana i zašto se nije vratio, gnjusne scene hranjenja iskasapljenim leševima na najlonom zaštićenom podu dnevne sobe i još neugodniji prizori poput otkazivanja ekstremiteta i pokušaja 'popravljanja' istih te npr. pokušaj masturbacije u poluraspadnutom stanju (ne bih detaljno radi spoilera) i sve tako uz polagano truljenje tijela ali sa jasnim mislima i sjećanjima na sretne dane pa čak i pokušajima da se ponovo vidi sa djevojkom, sve djeluje tako odvratno i tako tužno, depresivno, očajno uz laganu klavirsku i gitarističku podlogu koja i najbizarnije prizore čini više tragičnima nego groznim.

GladMetamorfoza

Izvrstan mali film i ne tako dobar DVD koji potpisuje popularna 'Fangoria' kao svoje izdanje i koji donosi intrigantan audio komentar, mali 'making of' i još ponešto, ali loš transfer niske kvalitete slike. Film jest snimljen na 16 mm - ali to nije razlog da slika izgleda kao nešto bolji DivX... Šteta.


Facebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 2 tjedana
Prije 3 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl