'Incident at Loch Ness' (2004)

odabrao: Arminio

Herzog - majstor svih filmskih zanata, s druge strane kamere, u "mockumentarcu"!

DVD ovitak
DVD ovitak
Herzog glumi Herzoga! I ne samo to - ovdje je i u producentskom timu uz  Zaka Penna, scenarista i redatelja (inače poznati scenarist koji potpisuje 'X2', 'Last Action Hero' i još hrpu poznatih naslova) koji u ovom lažnom filmu o snimanju lažnog filma glumi samog sebe u ulozi producenta (uz još gomilu poznatih filmaša koji također svi odreda glume sami sebe - od  tonca do snimatelja a u nekim cameo ulogama pojavljuje se hrpa poznatih faca) koji se upušta u avanturu snimanja dokumentarca o čudovištu iz Loch Nessa. Ali, ne na Herzogov način! Naime, iako u početku sve ide entuzijastički, svi su očarani idejom da rade sa legendom koja će režirati dokumentarac o isto tako velikoj legendi, a i sam Herzog prilično entuzijastički priprema "projekt", uskoro dolazi do neobjašnjivih situacija u kojima producent počinje raditi, blago rečeno, nepodopštine da bi u konačnici sve skupa dovelo do neopisive kulminacije u sučeljavanju sa nečim velikim... možda i samom Nessie! Sve skupa uz popriličnu dozu inteligentnog a povremeno i apsurdnog humora, totalno udarene likove koji  ga izazivaju (npr. ex playboyeva zečica kao priučeni operator sonara u mini bikiniju, nekotrolirani preentuzijastički  kriptozoolog sa krajnje bizarnom opremom i još bizarnijom praksom prozračivanja veša umjesto pranja, producent koji u kriznoj situaciji slaže nebulozu na nebulozu a tako se i ponaša...) nasuprot finalu poprilično dobro nabijenim tenzijom!

Dream team u therightstuffovskom koraku
Dream team u therightstuffovskom koraku
Tko to ne zna slovkati?
Tko to ne zna slovkati?


Iako svi glume sami sebe pa im je to olakšavajuća okolnost, činjenica da je sve viđeno 100% lažno a scenarija gotovo da ni nema već je 90% čista improvizacija a gledajući ne možete vjerovati da baš ništa nije stvarno - čak ni uvodni obilazak i tulum kod Herzoga (ne, ni kuća nije Herzogova!), pokazuje da su svi od reda jednako genijalni ispred kamere kao i iza. A sam Herzog je posebno uvjerljiv - gluma za pamćenje!

Operater sonara kojeg bi svatko poželio...
Operater sonara kojeg bi svatko poželio...
Imam dojam da nešto nije u redu...
Imam dojam da nešto nije u redu...


A ako poznate sočne detalje sa Herzogovih legendarnih snimanja poput "utjerivanja" u red njegovog "kućnog" glumca Kinskoga i sličnih ludosti, ovdje možete naći hrpu ingeniozno duhovito ubačenih paralela. Ali i ako niste ponavatelj sočnih detalja, ovaj masterpis "fake" dokumentarizma ima sve što treba imati zreli dokumentarac. Lažni ili pravi - svejedno. :)

Vataj kameru!
Vataj kameru!
!!!
!!!


Dvostrano (interesantno s obzirom da je to odavno rijetka praksa) R1 DVD izdanje donosi gomiletinu dodataka: od lažnih i duhovitih audio komentara, izbačenih i proširenih scena od kojih su neke toliko urnebesne da tjeraju suze na oči do vjerojatno najveće količine easter eggova (skrivenih dodataka) koji se mogu naći na nekom DVD-u (izbrojah 13, ako sam ih sve našao! Pravi šampion easter eggova!) a koji su ustvari pravi behind the scene segmenti: foto galerije, verzije scenarija, cijeli making off i još dva, prava i ozbiljna easter egg audio komentara! Ma DVD izdanje dobro k'o i film!
Image


Facebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 2 tjedana
Prije 3 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl