'Ip Man' (2008)

odabrao: Velimir


Uz malu pomoć žica...
Uz malu pomoć žica...
Kako se kalio Wing Chun.

Među kilogramima papira, promotivnih knjiga, knjižica i letaka koje sam lani dovukao iz Cannesa nalazio se i PR ovog filma, koji je prodavao tada još nedovršeni proizvod na temelju vrlo jasne poruke – ovo je wushu spektakl s Donnie Yenom u glavnoj ulozi. Prodano!

Ip Man je najveći majstor Wing Chuna i učitelj Bruce Leeja, čovjek o kojem do sada nije napisana niti jedna knjiga, niti snimljen ijedan film – a sama činjenica koliko je ovo ozbiljno zamišljen nacionalni projekt jest to da ga je režirao Wilson Yip ('SPL', 'Flash Point'), da u njemu uz Yena u glavnoj ulozi glumi i Simon Yam te da je koreografije borbi radio Sammo Hung! U konačnici, imamo akcijsku 'kreativnu biografiju' koja pomalo podsjeća na 'Fearless'.

S jedne strane, kvaliteta gotovog proizvoda i nije prevelika, ali sva ta teatralna melodramatičnost, patetika, banalnost i ponekad televizična razina romantizirane biografije daje oldskulerki wushu štih, koliko i upada u kategoriju 'turniri na smrt' filmova, što u konačnici klasičnu biografsku priču primarno pretvara u kompilaciju fajtova. A ovdje ih ima. Puno. I dobri su. Jako.

Proljetno čišćenje
Proljetno čišćenje
Ole!
Ole!

ImageFacebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 2 tjedana
Prije 3 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl