'The House Of The Devil' (2009)

odabrao: Velimir


Tako retro i tako ružna
Tako retro i tako ružna
Retro je i dalje in!

A ovo je, po milijarditi put, posveta hororima kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih, nastala na kraju prvog desetljeća novog milenija, još jedan hommage još jednog mladog redatelja (Ti West) odraslog na žanru u njegovoj zlatnoj eri, a koji je sad, kad je u prilici imati i lovu i kameru u ruci, odlučio snimiti... pa, kako i rekoh, film koji će posve skinuti atmosferu i estetiku ciljane vrste. I to stvarno vjerno, od glazbe i fotografije do castinga i fontova na špici, zbog čega konačan rezultat ne izgleda kao moderna posveta, već kao original!

A vrsta je – na žalost goreljubaca i slasherljubaca – nešto posve drugačija, zapravo triler na granici atmosferične, jezovite psihološke drame, sa stilom i pristupom koji vraća vjeru u pomalo istrošeni hommage trend. Priča je to o studentici Samanthi koja pristaje biti bejbisiterica za vro frikovitu obitelj, nakon čega krene cijeđenje glavne opsesije ovakvih filmova nastalih prije 30 godina – sotonizma!

Polanski i Argento imena su s kojima se razbacuju neki kritičari, ali ne bih išao baš toliko daleko – svejedno, ovo je pravo moderno niskobudžetno retro-blago za sve istinske ljubitelje old school horora.

Tako retro i tako lijepa
Tako retro i tako lijepa
Hejl Sejtn!
Hejl Sejtn!

ImageFacebook komentari
Komentari (1)add comment

se7en said:

...
kakva uživancija...istina spor i prvih sat vremena se gotovo ništa ne dogodi, ali svejedno...west svaka čast, sve si uspia skinit, atmosfera glazba font (posebno) i naravno kraj...hejl sejtn!!!
18.11.2009. u 19:45 h

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije 2 tjedana
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 3 tjedana
Prije 4 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Prije 1 mjesec
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl