Grossmann 09 - veći, luđi, necenzuriran!

odabrao: Arminio


Za Grossmann 08 mislili smo da je veći i jači nego ikada! No prevarili smo se... Ovaj peti opet pomiče granice!

Legenda Deodato
Legenda Deodato

Veći
Jer u pet dana odvrtilo se, ako računamo i kratke programe, preko 100 filmova! Gotovo koliko na svim dosadašnjim Grossmanima skupa! :)

Luđi
Jer Pete Tombs i Andy Starke - ekipa iz Mondo Macabra, razvalila je publiku probranom selekcijom najluđih naslova poput "Lady Terminator", "Mystic In Bali", "Tarkan Versus The Vikings", "Hell's Ground" i drugih egzotičnih bisera koji su dijelom išli na projekcijama na trgu ili u gradskom kinu a dijelom u sklopu tzv. Torture Gardena iliti filmskog maratona na koji se ulazilo džaba, ali se izlaz plaćao ovisno o tome koliko ste bizarluka mogli izdržati (što kasnije van, platite manje! |oD ). A i službena selekcija sadržavala je urnebese poput naci-zombi horror komedije "Dead Snow" uz popratnu atrakciju za grčenje trbušnih mišića "Kill Buljo" ili, kao sušta suprotnost, maestralno grozomoran (i zasluženo dobitnik glavne nagrade) "Eden Lake".

Necenzuriran
Jer ove godine gosti su bili žive legende zabranjenih/masakriranih-cenzorskim-hladnim-oružjem filmova Rugero Deodato i Jorg Buttgereit čije retrospektive su prikazane, kako se ono kaže, "in full glory" iliti još klišeiziranije, netaknute cenzorskim škarama ("Cannibal Holocaust", "House On The Edge Of The Park", "Schramm", "Der Todesking", svjetska premijera "Captain Berlin Versus Hitler"...).

A posljednjeg dana Ljutomer je imao i svoj prvi zombie walk - ne samo prvi ljutomerski već i prvi u ovoj regiji! Lakobrijina ekipa i ekipa Mad Squirell FX studia Sendya Kumulakante (čija je izložba FX radova i bizarno genijalnih gore-horror varijacija modnih fotografija, uz izložbu Šijanovih filmskih mikro-flyera iz početaka njegovog bavljenja filmom, izazvala prilično zanimanje) čitavo subotnje prijepodne i dobar dio popodneva našminkali su preko stotinu (staro, mlado, žene, djeca, časne setre, mladenke, radnici, seljaci, luđaci sa motorkom... |oD ) zombija koji su tumarali u povorci ulicama Ljutomera predvođeni krvavocrvenim zombi-kamionom sa kojeg je, također pozombljeni gostujući prikladni voodoo rockabilly (tj. voodootrashabilly, kako se nazivaju na svojim Myspace stranicama :) ) band Nero Burns dizao apetit zombi procesiji. I kao posebno iznenađenje - pred samu zombi paradu, telefonom se uživo sa seta svog novog "...of the dead" filma javio glavom, bradom i naočalama GEORGE ROMERO i ekskluzivno najavio mogući dolazak na Grossmann 10!

Trash FF u nemilosti Grosmmann FiVF-a
Trash FF u nemilosti Grosmmann FiVF-a
Dejan 'Ghoul' i ex-Tromaš Trent Haaga
Dejan 'Ghoul' i ex-Tromaš Trent Haaga

Ako vas ovo nije šokiralo, iznenadilo ili vam još uvijek nije zasuzilo oko što ovo propustili, evo još. Mogli ste odgledati "Cannibal Holocaust" sjedeći do Deodata te se kasnije i izležavati s njim na travi pored kina i ćaskati o vrlo interesantnim anegdotama sa setova talijanskih produkcija (ćaskanje je bilo nužno ako ste željeli saznati sočne detalje jer Q&A koji je sa njim vodio Marcel Štefančić razočaranje je kakvo se ne pamti - Marcel se nije potrudio sročiti ni jedno suvislo i interesantno pitanje nonstop mlateći praznu slamu na što ga je Deodato u jednom trenutku čak pitao "Are you drunk?" Neprocjenjivo! |oDDD ), sa Butgerreitom popričati o njegovim najnovijim projektima - radio dramama i kazališnim komedijama koje su mu sada glavna zanimacija (!), od bivšeg "Tromaša" Trenta Haage (scenariste jako dobrog "Deadgirl" iz službene selekcije) saznati detalje o Kaufmanu ako ste ga propustili upoznati prije dvije godine, uživati sa totalno nevjerojatnom Mondo Macabro ekipom (Pete i Andy su enciklopedije opskurije i nevjerojatno duhoviti tipovi), sa glumcima "Dead Snowa" koji su za potrebe zombie walka festivalu donirali nacističku uniformu (originalna memorabilija iz filma!) te se, nakon svega, napatiti tragajući za mjestom gdje ćete prespavati - jer, uz kišu koja je što padala a što prijetila gotovo 2 i pol' dana, jedini problemi ovogodišnjeg festivala bili su spora posluga u "festivalskom" restoranu i zatvoren hotel na trgu što je izazvalo žestoki nedostatak smještaja - jer posjećenost je bila veća nego ikad, sve projekcije pune a na nekima se i stajalo (poput npr. obje projekcije novog lokalnog dugometražnog horror hita Vitomira Kaučića "Korpus Krispi" koji je, za razliku od "Vinopira", prilično zreliji film - Vitomire, treći će ti očito biti prava stvar :) ). No unatoč problemima sa smještajem i premalom restoranskom kuhinjom ipak nitko nije prazna želuca spavao u parkiću - svaka čast na uspješno izvedenoj gotovo nemogućoj logističkoj misiji! :)

Buttgereit, naci-zombi Tomaž i zombiji u elementu
Buttgereit, naci-zombi Tomaž i zombiji u elementu

Ovogodišnji Grossmann bio je iznad svih očekivanja i nesumljivo najluđi i najzanimljiviji do sada! A kako to kažemo svake godine, već nam je neugodno ponavljati se jer to već zvuči kao kliše. Ali očito je da se Tomaž, Peter, Borut i cijela ekipa svojski trude da ništa drugačije ni ne možemo napisati! :)

Navratite na službene stranice i prošećite foto galerijom a i mi ćemo uskoro baciti i kakav video zapis jer zabilježili smo svašta!

UPDATE: We proudly presents "Ruggero Deodato: The Last Survivor"! 75 minutni intervju sa Ruggerom Deodatom snimljen zadnjeg dana Grossmanna. Detalji, trailer, linkovi za download i kratki video dodjele nagrade za životno djelo Deodatu pogledajte tu...

Image


Facebook komentari
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
Komentiranje je dozvoljeno samo registriranim članovima.

busy
 
This text will be replaced

Na mreži

Prije jedan tjedan
Makotoichi je postavio/la novi avatar. Stu 29
Prije 2 tjedana
Prije 3 tjedana
Marko je dodao/la novi video Srećko Stu 14
Vedran je postavio/la novi avatar. Stu 10
 
zutititl